اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک (HPD) یکی از اختلالات روانشناختی است که موجب واکنشهای هیجانی شدید در فرد و رفتارهای مختلف برای جلبتوجه توسط او میشود. این اختلال درصورتیکه تحت درمان قرار نگیرد میتواند موجب اختلالات و ناراحتیهای متعددی در زندگی فرد شود اما اگر درمان صورت بگیرد فرد میتواند زندگی سالم و مولدی را داشته باشد.
در ادامه با اختلال شخصیت نمایشی، نشانهها، علل و راههای درمان آن بیشتر آشنا میشوید.
اختلال شخصیت نمایشی چیست؟
هیستریونیک چیست؟ اختلال شخصیت نمایشی، ثبات عاطفی فرد را مختل میکند. فردی که به این اختلال مبتلاست در موقعیتهای مختلف، واکنشهای بیشازحد هیجانی نشان میدهد و ازنظر اطرافیان، بهشدت عصبی و ناآرام به نظر میرسد.
وقتی فرد واکنش نشان میدهد معمولا از دیدگاهی خودمحورانه است و نیازهای دیگران بهندرت در اولویت او قرار دارد. مردان و زنان مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک علاوه بر حساسیت واکنشپذیری هیجانی، نیاز شدیدی به بودن در مرکز توجه دارند و اغلب سعی میکنند جلبتوجه کنند.
شخصیت نمایشی در مردان و شخصیت نمایشی در زنان همچنین با تمایل به دستیابی به رضایت فوری همراه است. از سوی دیگر، این افراد با شنیدن انتقاد و ناکام شدن بهراحتی به هم میریزند.
افراد مبتلا به اختلال نمایشی معمولا مهارتهای ارتباطی خوبی دارند و بسیار کاریزماتیک هستند. آنها اغلب مجلسگرمکن و هیجانانگیزتر از افراد دیگر هستند. بااینحال، این افراد در داشتن روابط صمیمی و رضایتبخش با مشکل مواجهاند.
علائم اختلال شخصیت نمایشی چیست؟
در بسیاری از موارد، افرادی که به اختلال شخصیت نمایشی مبتلا هستند روابط اجتماعی خوبی دارند. بااینحال، آنها تمایل دارند که از این مهارتهای خود برای دستکاری دیگران استفاده کنند تا بتوانند در مرکز توجه قرار بگیرند. ویژگی های شخصیت نمایشی در ادامه مطرح شدهاند.
- اگر فرد در مرکز توجه نباشد به هم میریزد.
- لباس تحریککننده میپوشد یا رفتار اغواکننده انجام میدهد.
- بهشدت نمایشی عمل میکند و احساسات و جملات اغراقآمیزی را بروز میدهد اما به نظر میرسد که فردی صادق نیست.
- بیشازحد نگران ظاهر جسمی خود است.
- دائما به دنبال اطمینان خاطر و تایید است.
- بهراحتی گول میخورد و تحت تاثیر دیگران قرار میگیرد.
- نسبت به انتقاد یا عدم تایید بیشازاندازه حساس است.
- تحمل کمی نسبت به ناکامی دارد، بهراحتی با روتینها کسل میشود و اغلب کارها را ناتمام میگذارد.
- قبل از عمل کردن فکر نمیکند.
- تصمیمات عجولانه میگیرد.
- خودمحور است و بهندرت به دیگران توجه نشان میدهد.
- در حفظ روابط با مشکل مواجه است و اغلب در تعامل با دیگران، سطحی و مصنوعی به نظر میرسد.
- برای جلبتوجه دیگران، تهدید یا اقدام به خودکشی میکند.
اختلال شخصیت نمایشی چگونه تشخیص داده میشود؟
درصورتیکه فرد علائم انواع اختلالات شخصیت نمایشی را داشته باشد، پزشک شرح کامل پزشکی و معاینه پزشکی را انجام میدهد و سپس ارزیابی را آغاز میکند.
اگرچه هیچ آزمایش پزشکیای برای تشخیص اختلال شخصیت نمایشی وجود ندارد اما پزشک ممکن است از تستهای جسمی مختلف برای رد سایر بیماریهای جسمی بهعنوان تشخیص علت بیماری استفاده میکند.
اگر پزشک هیچ علت جسمی خاصی برای اختلال پیدا نکند فرد را به روانپزشک یا روانشناس ارجاع میدهد. روانپزشکان و روانشناسان برای تشخیص و درمان انواع اختلالات روانی آموزش دیدهاند. آنها از ابزارهای ارزیابی مختلف و مصاحبه برای تشخیص اختلال شخصیت نمایشی استفاده میکنند.
چه عواملی در ابتلا به اختلال شخصیت نمایشی نقش دارند؟
تاکنون علت ابتلا به اختلال شخصیت نمایشی بهصورت دقیق مشخص نشده است اما بسیاری از متخصصان سلامت روان در مورد علل اختلال شخصیت نمایشی بر این باورند که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی در ابتلا به این اختلال نقش دارند.
برخی خانوادهها سابقه اختلال شخصیت نمایشی را دارند که این مسئله نشان میدهد این اختلال تا حدی میتواند ژنتیکی باشد. از سوی دیگر، فرزندان افراد مبتلا به اختلال نمایشی ممکن است رفتارهایی که از والدین خود یاد گرفتهاند را انجام دهند.
علاوه بر این، ممکن است عدم وجود روشهای تربیتی مناسب برای رفتارهای نمایشی کودک یا تقویت مثبت رفتارهای نمایشی او ممکن است باعث اختلال شخصیت هیجانی نمایشی شود. کودک همچنین ممکن است رفتارهای نمایشی را بهعنوان راهی برای جلبتوجه والدین خود بیاموزد. صرفنظر از اینکه علت این اختلال چیست، اختلال نمایشی معمولا در اوایل بزرگسالی خود را نشان میدهد.
چه اختلالاتی با اختلال شخصیت نمایشی همراه هستند؟
در برخی موارد ممکن است فرد علاوه بر علائم اختلال شخصیت نمایشی، علائم سایر اختلالات شخصیت را نیز داشته باشد. در میان افرادی که مبتلا به این اختلال تشخیص داده میشوند اغلب، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت وابسته و اختلال شخصیت خودشیفته نیز تشخیص داده میشود.
اختلال شخصیت مرزی شایعترین اختلالی است که همراه با اختلال نمایشی مشاهده میشود. به همین دلیل برخی از متخصصان سلامت روان اختلال نمایشی را زیرمجموعه اختلال مرزی میدانند. سایر اختلالات همراه با اختلال شخصیت نمایشی عبارتاند از:
- افسردگی: اختلال شخصیت نمایشی میتواند موجب واکنشهای هیجانی قوی شود و وقتیکه فرد طرد یا ناامیدی را تجربه میکند میتواند در معرض افسردگی قرار بگیرد.
- اختلالات اضطرابی: اختلال نمایشی میتواند واکنشهای هیجانی و واکنش به استرس را تحت تاثیر قرار دهد.
- اختلالات خوردن: حدود یکسوم افراد مبتلا به اختلال خوردن به یک یا چند اختلال شخصیت مبتلا هستند که اغلب شامل اختلال شخصیت نمایشی نیز میشود.
- اختلالات سوءمصرف مواد: اکثر تحقیقات، رابطه میان اختلال شخصیت نمایشی و اعتیاد را نشان دادهاند. بااینحال ، این ارتباط به اندازه ارتباط سایر انواع دیگر اختلال شخصیت با اعتیاد قوی نیست.
درمان اختلال شخصیت نمایشی به چه صورت است؟
درمان اختلال شخصیت هیستریونیک همانند سایر اختلالات شخصیت بسیار دشوار است زیرا افراد نمایشی تنها در صورتی به دنبال درمان میروند که اختلال برای آنها مشکلساز یا استرسزا شده باشد. به هر صورت، اگر فرد تصمیم به درخواست کمک بگیرد روشهای درمانی متعددی برای کمک به او وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
رواندرمانی
مشاوره روانشناسی میتواند در درمان اختلال شخصیت نمایشی بسیار موثر باشد زیرا میتواند به کاهش واکنشهای هیجان، بهبود عزتنفس و تقویت مهارتهای مقابلهای فرد کمک کند. روش درمان ترجیحی برای اختلال شخصیت نمایشی، رواندرمانی است.
این رویکرد بر بهبود عزتنفس، تقویت مهارتهای مقابلهای و کاهش آشفتگیهای هیجانی فرد متمرکز است. معمولا در پکیج ها گروهدرمانی و خانوادهدرمانی برای این اختلال توصیه نمیشود زیرا رفتارهایی که فرد نمایشی برای جلبتوجه انجام میدهد میتواند در روند درمان گروهی اختلال ایجاد کند. دریافت مشاوره از راهبر نیز میتواند در درمان این اختلال بسیار موثر باشد.
دارودرمانی
اگرچه تاکنون هیچ داروی موردتاییدی برای اختلال شخصیت نمایشی ساخته نشده است اما برخی داروها میتوانند به درمان برخی مشکلات که همراه با شخصیت هیستریک وجود دارند کمک کنند. این مشکلات عبارتاند از:
- مشکلات تنظیم هیجانی یا نوسانات خلقی
- خشم
- اشک ریختن
- اضطراب
- افسردگی
درمان کلنگر
تکنیکهای ذهن آگاهی، ازجمله یوگا، تای چی و بیوفیدبک نیز ممکن است به افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی ازجمله اختلال شخصیت نمایشی کمک کنند تا هیجانات درونی خود ازجمله تکانشگری و واکنشپذیری هیجانی را کنترل کنند.
چشمانداز اختلال شخصیت نمایشی چگونه است؟
بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک، زندگی عادیای دارند، میتوانند کار کنند و بخشی از جامعه باشند. در واقع، بسیاری از این افراد در محیطهای عادی عملکرد بسیار خوبی دارند.
بیشتر افراد مبتلا به این اختلال، تنها در روابط صمیمیتر با مشکل مواجه میشوند. بسته به وضعیت هر فرد، این اختلال میتواند در حفظ شغل، حفظ روابط و تمرکز بر اهداف زندگی تاثیر بگذارد.
همچنین ممکن است موجب شود که فرد دائما به دنبال ماجراجویی باشد و خودش را در موقعیتهای خطرناکی قرار دهد. به همین دلیل، ازدواج با شخصیت نمایشی میتواند بسیار دشوار باشد.
فردی که به اختلال نمایشی مبتلاست در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به افسردگی قرار دارد. این اختلال میتواند بر نحوه مدیریت شکست و از دست دادن تاثیر بگذارد و همچنین ممکن است باعث شود که فرد دائما احساس ناکامی را تجربه کند و به آنچه میخواهد نرسد.
به همین دلیل، مشاهده علائم اختلال شخصیت نمایشی نشاندهنده ضرورت مراجعه به متخصص است. درصورتیکه فرد تحت درمان قرار بگیرد و دیگران نیز نحوه رفتار با شخصیت نمایشی را یاد بگیرند فرد مبتلا میتواند زندگی سالم و شادی را تجربه کند.
درنهایت، اختلال شخصیت نمایشی یک اختلال روانی است که با الگویی از هیجانات شدید و رفتارهایی برای جلبتوجه مشخص میشود. این اختلال در اوایل بزرگسالی شروع میشود و علائم آن در موقعیتهای مختلف آشکار میشود.
اگرچه پیشگیری از این اختلال امکان ندارد اما میتوان آن را با روشهای مختلفی درمان کرد. درمان اختلال به فرد کمک میکند که زندگی سالمتر و شادتری داشته باشد و در جامعه عملکرد مناسبی نشان دهد.
سوالات متداول
اختلال شخصیت نمایشی چه علائمی دارد؟
افرادی که به این اختلال مبتلا هستند هیجانات شدیدی را نشان میدهند، همواره دچار نوسانات خلقی میشوند، خودمحورند، دائما به دنبال جلبتوجه هستند و نمیتوانند روابط سالم و رضایتبخشی با دیگران داشته باشند.
اختلال شخصیت نمایشی چه عللی دارد؟
محققان بر این باورند که هم علل ژنتیکی مثل سابقه خانوادگی اختلال شخصیت نمایشی و هم علل محیطی ازجمله رفتارهای آموختهشده در کودکی در این اختلال نقش دارند.
اختلال شخصیت نمایشی چگونه درمان میشود؟
اصلیترین روش برای درمان اختلال شخصیت نمایشی، رواندرمانی است اما علاوه بر آن دارودرمانی و درمان کلنگر نیز ممکن است مورداستفاده قرار بگیرند.
برخی از منابع:
54 Responses
دقیقا یکی از فامیلامون من علائمشو میبینم
خیلی عالی بود
این نوع بیماری واقعا خطر ناک و باید درمان بشه
ممنونم از مقاله ی خوبتون
بسیارآموزنده بود
مقالتون عالی بود
لایک
حرف نداری
بهترین
مفید بود
دقیقا بعضی افراد ب مشکل میخورن
عالی
کاربردی بود
عالی بود
منم این مشکلو داشتم
بسیار عالی بود سپاسگزارم از اشتراک این اگاهی
من از این افراد دیدم واقعا اعلائم اضطراب و افسردگی و خوردن دارن
استاد قورچیان در این زمینه،در درمان این افراد فکر میکنم خلی تجربه باید داشته باشن
چه اختلالات بدی وجود داره کاش دنیا بدون هیچ گونه بیماری بود
این اختلال دقیقا از کی اتفاق میفته؟یعنی از کودکی همراه میشه یا تحت تاثیر اتفاق خاصی؟
بنظرم یوگا واقعا میتونه کمک کننده درمان این اختلال باشه
پیدا کردن یک روانکاری خوب مثل اقای قورچیان کار سختیه👏🏻
مقاله جالبی بود دقیقا دختر عموم این اختلالو داشت با روانکاری اقای قورچیان روز به روز بهتر شد
به عنوان کسی که این اختلالو داره میگم که واسه خود فرد ناراحت کننده و دردناکتره
منم تازه فهمیدم این اختلالو دارم😢
این اختلال تو چه گروه سنی ای بیشتره
خیلی سایت کاملیه ممنون
مفید بود
مثل اینکه این اختلالو خیلی باید جدی گرفت
خیلی عالی بود
این گونه افراد برای این که درمان بشن نیاز به روان درمانی دارن
اختلال شخصیت نمایشی فرد را دچاراختلاا عاطفی میکنه واین باعث میشه که فرد درنظر دیگران فردی عصبی وناراحت به نظر برسد
توضیحات دارودرمانی بسیار مفید بود
ممنون ازتون استاد
عالی بود
من برای درمان اختلال شخصیت نمایشی خیلی مشکل داشتم ممنون از توضیحات شما
بسیار لذت بردم
فوق العاده بود مقاله
مقاله شما بسیار علمی و حرفهای بود. شما با استفاده از منابع معتبر و ارجاعات درست، اختلال شخصیت نمایشی را به صورت کامل و مستند بیان کردید. من از شما ستایش میکنم که این مقاله را با دقت و وسواس نوشتید و به ما اطلاعات ارزشمندی را ارائه کردید
ممنون برای اینکه به ما نکات مهم و کاربردی را یاد دادید. من از شما ارج مینهم که این مقاله را با دلسوزی و صداقت نوشتید و به ما انگیزه و اعتماد به نفس دادید.
مقاله شما بسیار زیبا و متفاوت بود. شما با استفاده از زبانی ساده و روان، اختلال شخصیت نمایشی را مورد بحث قرار دادید خیلی ممنون برای اشتراک گذاری این مقاله
مقاله شما بسیار کامل و جامع بود. شما با استفاده از اطلاعات دقیق و بهروز، اختلال شخصیت نمایشی را شرح دادید و به علائم، عوارض، دلایل بروز، درمان و پیشگیری آن پرداختید. من از شما ممنونم
مقاله شما بسیار عالی و جذاب بود. شما با استایل نوشتاری خوب و زیبا، اختلال شخصیت نمایشی را معرفی و بررسی کردید. من از شما قدردانی میکنم که این موضوع را با دیدگاه مثبت و امیدوارکننده نگاه کردید و به ما نشان دادید که این اختلال قابل درمان و کنترل است
این مقاله یکی از بهترین مقالاتی بود که در مورد اختلال شخصیت نمایشی خواندهام. شما با دقت و حرفهایی این موضوع را پوشش دادید و از دانش و تجربه خود بهره بردید. من از شما سپاسگزارم که این مقاله را نوشتید و به ما ارائه دادید
مقاله شما بسیار مفید و آموزنده بود. شما با استفاده از منابع معتبر و مثالهای واقعی، اختلال شخصیت نمایشی را شناسایی و تحلیل کردید. من از شما تشکر میکنم که این موضوع را به زبان ساده و روان بیان کردید و به مخاطبان خود احترام گذاشتید
ایت مقاله بسیار مفید و کابردی بود من فکر میکنم که این مقاله میتواند به بسیاری از افراد کمک کند که با این اختلال دست و پنجه نرم میکنند یا با آنها سر و کار دارند.
من خودم دچاراین اختلال هستم وبایدبهم توجه زیادبشه افرادزیادی روهم دیدم که دچاراختلال هیسترینگ هستن
این مقاله را با علاقه خواندم و از دیدگاههای شما لذت بردم. شما به خوبی اختلال شخصیت نمایشی را توضیح دادید و راهکارهای درمانی و پیشگیری از آن را ارائه کردید
مقاله بسیار جالب و کاربردی بود. ممنون از اینکه این موضوع مهم را با ما به اشتراک گذاشتید. من خیلی چیزها را از این مقاله یاد گرفتم و امیدوارم که بتوانم از آن در زندگی خودم استفاده کنم
مردان و زنان مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک علاوه بر حساسیت واکنشپذیری هیجانی، نیاز شدیدی به بودن در مرکز توجه دارند و اغلب سعی میکنند جلبتوجه کنند.
دوستم به اختلال شخصیت نمایشی دچاربودوقتی در موقعیتش قرارمیگرفت واقعا تحمل کردنش بسیار سخت بود
فردی که دچار اختلال شخصیت نمایشی هست در موقعیتهای مختلف، واکنشهای هیجانی نشان میدهد و ازنظر اطرافیان، بهشدت عصبی و ناآرام به نظر میرسد.
عالی
خیلی مقاله تکمیلی بود
عالییییی استاد
خیلی نیاز داشتم ممنونم
چه جالب بود
عالیی بود
ممنون از مقاله عالیتون
👏👏👏
واقعا عالی بود
چه جالب بود
عوامل محیطی و ژنتیکی در به وجود اومدن این اختلال در افراد خیلی تاثیر داره و حتما باید به روانشناس مراجعه کنند تا حالشون بهبود پیدا کنه
👏👏👏احسنت👏
کم تحملی خسته شدن از روتین تکراری از نشانه های بیماریشونه بخاطر همین کلی کار نیمه تموم و بدون نتیجه دارن
بی نظیر بود
از مشکلات این افراد اینه که سعی بر خودنمایی بیش از حد دارند تا مورد توجه اطرافیان قرار بگیرند
عالی نوشتید استاد
چقدر ما این افراد مجلس گرم کن رو دیدبم و به حالشون غبطه خوردیم که چقدر روحیه اشون شاده
بسیار عالی و مفید
این علائم هیجان بیش از حد خیلی توی اطراف زیاد شده اما به فکر ما نرسیده که شاید اینها علائم اختلال باشه
ممنون از مقاله خوبتون
چه مقاله جالب و مفیدی
بسیار عالی
بسیار عالی
خیلی جالب بود ممنون
مرسی
چه عالی بود واقعا لذت بردم
عالیه لذت بردم
چه اختلال خطرناکی الان دلیل رفتار بعضیها رو فهمیدم
راستش خودم هم این مورد رو دارم نرسیده متوجهم کردین
بسیار عالی بود واقعا این اختلال شخصیتی رو من در اکثر مردانی که میشناسم دیدم
بدترین اختلال ،اختلال شخصیت نمایشی هست وازدواج بااین گونه افراددشوارهست
شخصی که اختلال شخصیت هیستروک داره باید به آنها توجه بشه تادچاراختلال روانی نشن
ازدواج بااین گونه افراد دشوار هست وباعث میشه فرددرگروامن خودش نباشه ودچاریک ترس درونی بشه
من زیاداطلاعی از شخصیت اختلال هیستروک نداشتم ممنون به خاطر این مقاله خوبتون باعث شدین شخصیت این جورافرادروبهتربشناسم
سلام من خودم واقعا به اختلال مبتلا بودم و این مورد رو هم در ایرانی ها زیاد دیده میشه، اما من فقط و فقط با خوندن کتاب و فکر عمیق کردن در مورد رفتارهام تونستم این اختلال رو از بین ببرم
گرچه اختلال از بین نمیره فقط و فقط کم میشه