چهرهی عزت نفس
زمانی که از موضوع عزت نفس آگاهی پیدا میکنیم و به دنبال بازسازی آن در خود هستیم معمولاً این سوالات ذهن ما را مشغول میکند که؛
انسان های دارای عزت نفس چگونه هستند؟
چه ویژگی هایی دارند؟
آیا انسان هایی هستند که هیچ گونه نقصی ندارند؟
زبان بدن و چهرهی آنها چگونه است؟
چگونه آنها را بشناسیم و چه مشخصاتی دارند؟
به طور کل عزت نفس سالم چگونه در انسانها نمود پیدا میکند؟
و…
در این مقاله قصد داریم به چگونگی عزت نفس در انسان ها بپردازیم.
سرفصل ها:
|
عزت نفس چگونه است و چه شکلی دارد
عزت نفس در ما و دیگران به شکل های خاص ظاهر میشود. البته تضمینی در این مورد وجود ندارد اما وقتی همهی صور عزت نفس وجود داشته باشد، بروز آن هم مسلم مینماید.
عزت نفس را میتوان در حالت چهره، رفتار و حتی در صحبت و حرکت اشخاص مشاهده کرد و یا در تمجید شدن و تعریف کردن، در ابراز محبت، در احساس امتنان و تشکر و نظایر آن دیده میشود.
برخوردهای باز و گشاده با انتقادها و راحتی در تصدیق اشتباه ها، اینها نمونه هایی از تجلی عزت نفس است. اما عزت نفس با کامل و صددرصد بی عیب و نقص بودن بی ارتباط است.
چهرهی دیگر عزت نفس این است که کلام و حرکت های شخص از کیفیت راحت و خود به خود برخوردار است. به عبارت دیگر طرز کلام و حرکت های شخص نشان میدهد که او در جنگ با خویشتن نیست.
هماهنگی میان آن چه شخص میگوید و انجام میدهد و طرز نگاه، صحبت و حرکاتش، تجلی عزت نفس است. راحتی در پذیرا شدن نقطه نظرهای جدید، تجربیات تازه و نشان دادن کنجکاوی در این امور نشانه وجود عزت نفس است.
کسی که از عزت نفس مناسب برخوردار است هرگز اجازه نمیدهد که احساس اضطراب یا نبود احساس امنیت خاطر، او را کلافه کند زیرا پذیرفتن اضطراب و مدیریت آن به نظر آن قدرها دشوار نمیرسد.
کسی که عزت نفس دارد میتواند از جنبه های لطیف و خوشایند خود و دیگران استفاده نماید. کسی که عزت نفس دارد در برابر موقعیت ها و چالش های مختلف زندگی انعطاف نشان میدهد. زیرا به ذهن خود اطمینان دارد و زندگی را شکست تلقی نمیکند.
کسی که عزت نفس دارد در برخورد با دیگران از قدرت ابراز وجود برخوردار است.
کسی که عزت نفس دارد در شرایط استرس و فشارهای روانی، از خود مقاومت و پایداری نشان میدهد.
عزت نفس در اشخاصی که از این ویژگی برخوردارند، در حالت چشمانشان، در نشاط چهره و زنده دلی شان، به چشم میخورد. کسی که عزت نفس دارد در احساسی از آرامش به سر میبرد. پوست بدنش شاداب است، حالت قرار گرفتن چانه اش با سایر بخش های بدنش در هماهنگی است. آرواره های شل و آزاد و رها دارد.
اشخاصی که از عزت نفس قوی برخوردارند. شانه هایی نرم و راحت و با این حال قائم، دست هایی در حالت آرامش و قامتی راست و متعادل دارند و موقع راه رفتن به نظر مصمم و هدفمند میرسد.
عزت نفس سالم با چه ویژگی هایی در ارتباط است
عزت نفس سالم با خردگرایی، واقع گرایی، شهودی بودن، خلاقیت، استقلال، انعطاف پذیری، توانایی رو به رو شدن با تغییر، تمایل به اذعان اشتباه، نوع دوستی و علاقه به تعاون و همکاری در ارتباط نزدیک است. اگر معنای عزت نفس را به درستی درک کنیم، منطق این همبستگی کاملاً مشخص میشود.
- خردگرایی: اشخاص دارای عزت نفس زیاد، خردگرا هستند.
- واقع بینی: واقع بینی به معنای احترام گذاشتن به واقعیت هاست. کسی که نتواند میان واقعی و غیرواقعی تفاوت بگذارد نمیتواند با چالش های زندگی برخورد سازنده داشته باشد. صاحبان عزت نفس زیاد جملگی واقع بین هستند.
- شهودی بودن: اغلب اتفاق میافتد که تعداد متغیرهایی که باید مدنظر قرار بگیرند و پردازش شوند به قدری زیاد است که ذهن هشیار توان رسیدگی به آنها را ندارد. این جاست که برخورد شهودی با موضوع پیش میآید. تنها در این شرایط است که ذهن میتواند دربارهی موضوع مورد نظر تصمیم بگیرد.
بسیاری از مقامات بلند پایهی سازمان های تجاری و موسسات اقتصادی، این گونه به موفقیت های قابل ملاحظه رسیده اند.
- خلاقیت: خلاق ها در مقایسه با سایرین بیشتر به علامت ها و اشاره های درونی خود بها میدهند و به جای پرداختن به آرا نظرات دیگران به ذهنیات خود توجه دارند. خلاق ها خودکفاتر هستند. ممکن است از دیگران مطالبی بیاموزند و از آنها الهام بگیرند، اما در مقایسه با متوسط سایرین به افکار و فراست های خود توجه دارند. اشخاص با عزت نفس زیاد از نیروی خلاقهی خود استفاده میکنند. اما کسانی که عزت نفس اندک دارند به فرآوره های ذهن خود توجه کافی نمیکند.
- استقلال: داشتن استقلال رای، نشانهی عزت نفس سالم و ناشی از آن است. قبول مسئولیت در قبال خود نیز نشانهی عزت نفس سالم است. کسی که برای رسیدن به موفقیت و خوشبختی و برای دستیابی به اهداف خود مسئولیت پذیر باشد دارای عزت نفس سالم است.
- انعطاف پذیری: داشتن انعطاف کافی بدین معناست که بتوانیم با تغییر در شرایط کار و زندگی به راحتی کنار بیاییم. چسبیدن به گذشته، در شرایط تغییر اوضاع و شرایط، نشانهی نداشتن امنیت خاطر و اعتماد به خویشتن است.
سختی و بی انعطافی چیزی است که گاه حیوانات هراسیده به نمایش می گذارند. به عبارت دیگر سر جای خود خشک و منجمد میشوند. بسیاری از شرکت ها نیز در معرض رقابت رقبای قدرتمند، گرفتار عدم انعطاف می شوند هرگز نمیپرسند از رقبایمان چه نکته ای می آموزیم. به جای آن هم چنان پایبند شیوه های گذشته خود باقی می مانند. سختی و
بی انعطافی اغلب از آن روست که ذهن به خود اطمینان نمیکند تا با شرایط نا آشنای جدید رو به رو گردد. اما برعکس، انعطاف پذیری نشانهی عزت نفس سالم است.
- توانایی رو به رو شدن با تغییر: عزت نفس، از تغییر هراسی به دل راه نمیدهد. عزت نفس با واقعیت ها سر و کار دارد، اما تردید و دودلی با آن سر ستیز دارد. عزت نفس زمان واکنش را سرعت میبخشد اما تردید و دودلی از آن میکاهد. به همین دلیل است که در روزگار به سرعت در حال تحول و تغییر ما، سازمان ها، موسسات اقتصادی و تجاری به آموزش عزت نفس به همکارانشان توجه فراوان نشان میدهند. مدارس و دانشگاه ها هم به دانشجویان آموزش عزت نفس میدهند تا بتوانند در شرایط دنیای امروز دوام بیاورند.
- تمایل به اصلاح اشتباهات: یکی از ویژگی های عزت نفس سالم توجه به حقایق و واقعیت هاست.
واقعیت ها در مقایسه با باورها از اولویت بالاتری برخوردارند. حقیقت از درست و راست گفتن موجه تر است. اگر اعتماد به خود با احترام به حقیقت رابطه داشته باشد، در این صورت اصلاح کردن یک اشتباه، بر وانمود به اشتباه نکردن مقدم میشود.
کسی که از عزت نفس سالم برخوردار است هرگز از این که بگوید (اشتباه کردم) ابایی ندارد. انکار و رفتار تدافعی نشانه های نداشتن احساس امنیت خاطر، احساس گناه، احساس بی کفایتی و احساس شرم و خجالت هستند.
کسی که عزت نفس ندارد قبول هر اشتباه را به حساب تحقیر شدن خود میگذارد.
- نوع دوستی و تعاون: افرادی که دربارهی رشد کودک مطالعه میکنند خوب میدانند که اگر به کودک احترام گذاشته شود، او احترام را به دل میریزد، درون سازی میکند و بعد متقابلاً به دیگران مهر میورزد و به آنها احترام میگذارد.
برعکس اگر با کودک بدرفتاری شود، او نیز متقابلاً با دیگران بدرفتاری میکند. اگر من دارای احساس امنیت خاطر باشم، اگر حق خودم بدانم که وقتی میخواهم جواب آری بدهم از لفظ (آری) و اگر بخواهم جواب منفی بدهم از لفظ (نه) استفاده کنم، نوع دوستی و خیرخواهی نتیجه ای است که به دست میآورم. نیازی به ترسیدن از دیگران نیست.
اگر زیستن را حق خودم بدانم، اگر اطمینان کنم که به خودم تعلق دارم و از اعتماد به نفس دیگران هراسی به دل راه ندهم، در این صورت همکاری با آنها برای دستیابی به هدف های مشترک خود به خود ایجاد میشود. شخصی با این خصوصیات به روشنی میتواند بسیاری از نیازهای خود را برطرف سازد و هرگز تحت تاثیر تردید و ترس فلج نمیشود. همدلی در اشخاصی که از سلامت عزت نفس برخوردارند به وفور دیده میشود.
نتیجه:
پس همان طور که مشخص شد افرادی که دارای عزت نفس سالم هستند، ویژگی هایی مثل واقع بینی، خردگرایی، استقلال، انعطاف پذیری و… دارند حتی این افراد ویژگی هایی در ظاهرشان هست که در افراد فاقد عزت نفس دیده نمیشود.
زمانی که میزان عزت نفس را در خود شناسایی میکنیم لازم است نسبت به ویژگی های مرتبط با عزت نفس آگاهی و شناخت پیدا کنیم تا در نهایت بتوانیم این ویژگی ها را در خود به وجود آوریم و آنها را تمرین کنیم تا یک زندگی سالم را برای خود رقم زنیم.
62 Responses
تغییر کردن خیلی مهمه تا بتونی راضی باشی از خودت
احترام به فرزندان خیلی در ایجاد عزت نفس تاثیر دارد
ممنون از مجموعه خوبه منه حقیقی عالی بود
موفق باشید اقای قورچیان بهترینید
خسته نباشید عالی بود مقالتون لذت بردم
عزت نفس هم خار میکند انسان را هم بالا میبرد بستگی دارد کجا باشد
فوقالعاده بود مقالتون
عزت نفس خیلی زیادم خوب نیست دیگه
چقدر قشنگ توضیح دادید عالی👌🏻
آقای قورچیان چقدر عالی بود
همه باید عزت نفس داشته باشند اونم درست و بجا
عزت نفس خیلی خیلی مهمه
سلام من اصلا عزت نفس ندارم باید چکارکنم؟
مقاله مفیدی بود
محشربود
لطفا در رابطه بااین موضوعات بیشتر توضیح دهید ممنون
توضیحات عالی
ممنون🙏🏻
من میخام عزت نفس سالم داشته باشم
فوق العاده اید
خیلی خوب بود
من کلا عزت نفس ندارم
مثل همیشه عالی
چقدرتوضیحاتتون دقیق بود
نوع دوستی تعاون چقدر خوب توضیح دادین
بینظیرین
دقیقا درسته پرفکت👌🏻🌸
ممنون ازتیم من حقیقی
دمتون گرم
خیلی خوب بود استفاده کردم
چقدر عالی توضیح دادین
بنظرم عزت نفس خوبه
من دلممیخادعزت نفس داشته باشم
عزت نفس بعضی جاها واقعا لازمه
همیشه دوسداشتم انقدر عزت نفس داشته باشم ولی ندارم متاسفانه
بخدا من اصلا عزت نفس ندارم
توضیحات کاملی بود درمورد عزت نفس واقعا ممنونم
خیلی عالی بود ممنونم
خیلی عالی بود
چهره عزت نفش😯واقعا عالی بود صحبت هاتون
توضیحات بینطیری بود
ایول بهتون واقعا
✅✅✅✅🫀
بهبه🫀🫀🫀
عالی بود
عزت نفس ب شخص احساس ارزشمندی میدهد
انسانهای دارای عزت نفس ارزش خودشون رو درک میکنن
سلام و عرض ادب و احترام
ممنونم که مطالب بسیار ارزشمند و آموزنده را در سایت قرار می دهید.
سپاس فراوان
خیلی مرز باریکی بین عزت نفس و خود پسندی هست که اکثریت اشتباه میگیرن .
مقاله بسيار خوبي بود. اگر شخصي انعطاف پذيري در قبول ارا و نظرات بقيه و مدام خودش را بختر و درست تر از بقيه ميداند آيا فاقد هزت نفس هست؟
سلام خدمت شما. بهتری و برتری وجود ندارد . زمانی که مقایسه بهتری و بدتر بوجود می آید نشان دهنده عزت نفس تخریب شده می باشد
خیلی جالب بود . مختصر و مفید . مطالبی بود که کمک کننده بود به شناخت میزان عزت نفس ادم از خود . سپاسگزارم از زحمت شما برای این مقاله خوب
مقاله بسيار خوبي بود. فقط سوالي كه برام پيش اومده اينكه كسي رو ميشناسم كه خيلي بخودش متكي هست و انعطاف پذيري در قبول نظرها را ندارد و مدام خودش را بهتر و درستر از بقيه ميبيند.
عالی بود ممنون..لطفا از راه های افزایش عزت نفس هم بگید.
عالی و کاربردی. ممنون از تیم عالی من حقیقی
در این مقاله به بهترین شکل موارد وجود یا عدم وجود عزت نفس در هر شخص بیان شده و من بابت این موضوع تشکر میکنم.
سپاس فراوان خیلی مفید بود.
ممنون از مقاله ساده و پربار🙏
خیلی خوب بود ،
احساس میکنم که از شخصیت هر اسطوره مختصری تو اکثر انسانها هست…و الگو شخصیتی که میبینم ثابت منوط به یه اسطوره نمیشه 🙄
نمیدونم اشتباهه این احساسم یانه؟
میشه شخصیت هر فرد متشکل از چتد الگو رفتاری شکل بگیره؟
سلام خدمت شما : بله امکان پذیر هست ، اما لازم است این الگو ها شناسایی شوند و در صورت مخرب بودن بازسازی شوند
درود و خداقوت خدمت همگی شما بزرگواران 🌹
بسیار عالی و آموزنده بود ✔💯
سپاس فراوان 🙏💐
برقرار باشید 💜👑💫
سلاممم،وقتتون بخیر وشادی
سپاسگزارم از مقاله های شما
🌹🌹🍃