مهارتی کلیدی جهت غلبه بر استرس

مهارتی کلیدی جهت غلبه بر استرس

مقدمه:

کمی تفکر کنید؛  نبود چه مهارتی باعث آشفتگی و استرس شما در زندگی تان می شود؟

توجه کرده اید زمانی که هیچ برنامه و نظمی بر کارهایتان حاکم نیست، استرس و فشار زیادی را تحمل می کنید مثل زمانی که به دنبال مکانی هستید اما آدرس و نقشه ای  ندارید، مطمئناً آشفته

می شوید.

معمولاً پرسیده می شود چه مهارتی را یاد بگیریم تا آنقدر استرس نداشته باشیم؟

نظم یک مهارت است که نیاز به یادگیری، تمرین و استمرار دارد.

به عبارتی  یکی از مهارت ها و عواملی است که به شما کمک می کند با آرامش بیشتری به انجام هر کاری ادامه دهید و حتی  کمک می کند بتوانید ذهن شلوغ خود را بهتر سر و سامان دهید.

سوالی که در این جا ممکن است پیش بیاید این است که؛

چگونه نظم را یاد بگیریم یا چگونه منظم شویم؟

در این مقاله سعی بر آن است که به نظم به عنوان مهارتی کلیدی جهت غلبه بر استرس بپردازیم.

 

تا چه حد بی نظم هستید

تا چه حد بی نظم هستید

اولین گام در جهت رفع بی نظمی شناخت میزان مهارت های ساختاری ضعیف شماست.

جملات زیر را بخوانید و ببینید چه تعداد از آنها مربوط به شماست.

وقتی دیگران برای اولین بار به خانه ام می آیند، می پرسند آیا به تازگی اسباب کشی کرده ام؟

✨می دانم که حیوان خانگی دارم اما مدت هاست آن را ندیده ام.

✨آن قدر چک برگشتی دارم که کارمندان بانک شماره ی تلفنم را حفظ شده اند.

✨نظافتچی که برای تمیز کردن منزلم می آید احساس می کند کارهایم تمام نشدنی هستند.

✨اغلب دیگران را وادار می کنم عجله کنند.

اگر متوجه شدید که هر یک از جملات بالا وصف حال شماست، احتمالاً نشانه ی خوبی نیست اما خبر خوب اینجاست که راه حل دارد و راهنمایی هایی جهت منظم شدن در این مقاله به شما کمک

می کند.

 

چرا زندگی تان این حد بی نظم است

پس زندگی تان بر اساس الگوی نظم و سازماندهی نیست. نابسامانی چیزی نیست که از آن خجالت بکشید ، در واقع این امر کاملاً قابل درک است.

۵ دلیل عمده ی دچار شدن افراد به وضعیت بی نظمی:

 

✨وقت کافی ندارید.

✨زندگی تان بیش از حد پیچیده است.

✨فضای کافی ندارید.

✨نمی دانید برای آنکه منظم تر باشید، چه کاری باید انجام دهید.

✨می دانید که باید چه کاری انجام دهید تا منظم باشید اما نمی خواهید آن را انجام دهید.

دلیل بی نظمی شما هر چه باشد، می خواهید بدانید چه کاری از دست تان برمی آید.

 

۵ راهکار جهت رفع بی نظمی

 ۵ راهکار جهت رفع بی نظمی

رفع بی نظمی به نظر بسیار مشکل است. این مسئله فقط به کمیوقت نیاز دارد. قبل از آنکه احساس کنید در بی نظمی گم شده اید، به کمک نیازدارید.آماده ی شروع هستید؛اما از کجا؟اولین گام یافتن ،انگیزه ی کافی برای شروع  و از همه مهم تر ،استمرار است.

 

۱.به خود انگیزه دهید؛ گاهی اوقات تنها داشتن اهداف خوب کافی نیست. شاید متوجه شوید که نیاز دارید فشار یا هر گونه انگیزه ای ازخارج وجود داشته باشد تا باعث شود تمیز و مرتب شوید.در این جا چند ایده، ارائه شده است که می تواند شما را در مسیردرست قرار دهد.

 

۳ راهکار برای انگیزه دادن به خود

برنامه ریزی کنید.‌

وقتی برنامه ی زمان بندی برای کارها تعیینمی کنید، امکان بیشتری برای دستیابی به آنها دارید. مردم معمولاً در نوبت ملاقات با پزشک یا دندان پزشک یا ملاقات های کاری که به صورتی هدفمند برنامه ی زمان بندی دارند، حاضر می شوند.

همین راهکار می تواند در مورد انجام کارهای خانه مفید باشد.به وقت مشخصی تعهد داشته باشید و در تقویم تان یا هر جای دیگری این “قرار” را بنویسید.

روی خجالت تان کار کنید.

ما مدت ها قبل متوجه شدیم که حدود ۳ دقیقه قبل از آنکه میهمانان به خانه ی ما برسند خانه مان در بهترین حالت نظم خود قرار دارد. ما تصمیم داریم کسی نبیند خانه ی ما تا چه حد می تواند بی نظم باشد. شما نیز می توانید همین کار را بکنید. تاریخی را تعیین و دوستانی که تأیید آن ها را بسیار نیاز دارید دعوت کنید. این کار برای ما بسیار جالب است.

آستانه ی بی نظمی خود را بیابید.

صادقانه بگویم من از کمی بی نظمی در زندگی ام ناراحت نمی شوم. از نظر من، خانه هایی که دقیقاً همه چیز در جای خود خود قرار دارند، ترسناک هستند.

من به کمی بی نظمی نیاز دارم تا از نظر عاطفی احساس راحتی کنم. با این حال هر چیزی که بیش از یک کم بی نظم باشد به من استرس می دهد. برای برخی افراد، هر گونه بی نظمی ای، بیش ازحد است. شما باید آستانه ی بی نظمی خود را بیابید که کمتر از آن حد ، شما را دستپاچه کند و بیشتر از آن به شما استرس می دهد.سپس سعی کنید میزان بی نظمی خود را در آن حد نگه دارید.

 

۲.برای خود یک نقشه ی بی نظمی ترسیم کنید؛ به جای آنکهبی نظمی را در فضای زندگی تان به عنوان یک فشار عظیم ببینید، آن را به صورت یک سری کار ببینید که گام به گام انجام می گیرند. یک روش برای تصمیم به شروع کار و ادامه ی کارآن است که یک نقشه ی بی نظمی تهیه کنید.

با انتخاب تعدادی از قسمت های فضای زندگی تان که واقعاً نیاز به سر و سامان دادن دارند، شروع کنید.این قسمت ها می توانند جغرافیایی (یک اتاق خاص در خانه؛حیاط یا انباری) یا موضوعی باشند (لباس ها، مجلات یا اسباب بازیها) سپس به ترتیب به قسمت هایی که می خواهید روی آنها کار کنید بپردازید.

پس از آنکه به یکی از بی نظمی های لیست خود پرداختید، به مورد دوم و سپس بعدی و تا آخر ادامه دهید.به نقشه ی خود به عنوان نوعی لیست ترتیبی کارهایی که باید انجام گیرند، بنگرید. این کار شما را به نتیجه ی مورد نظر می رساند.مراقب باشید که هر تکه از نقشه تان کوچک و قابل اجرا باشد.

همچنین با انتخاب قسمت هایی از فضای زندگی تان که پس ازبرقراری نظم، به شما رضایت فردی بیشتری می دهد، شروع کنید.

 

۳.پشتکار داشته باشید؛ یکی از توصیه های خودشناسی مورد علاقه و محبوب، جمله ی “فقط آن کار را انجام بده” است؛ اما تجربه، آموخته است که “تنها انجام دادن” احتمالاً برای بیشتر مردم کار

نمی کند.

جمله ی واقع گرایانه تر این است “فقط شروع کن” واقعاً متوجه خواهید شد که بهتر است از بیشتر چیزهای ناخواسته رها شویدپس عجله کنید.آیا متوجه نشده اید که وقتی چیزی را شروع می کنید، انجام آن باعث ادامه ی آن می شود؟ا ین امر واقعاً در مورد برطرف کردن بی نظمی صادق است. پس از آنکه خود را در حالت رفع بی نظمی قرار دادید، با آن همراه می شوید. وقتی یک قسمت کوچک را مرتب کردید، کارتان را متوقف نکنید. ادامه دهید، بر موفقیت خود بیفزایید.

شاید از اینکه تا چه حد پس از شروع کار، در آن مسیر قرارمی گیرید، شگفت زده شوید.

 

۴.خود را مسخره نکنید؛ به سادگی می توان خود را گول زد. دلیل این امر آن است که قسمت کوچکی از وجود شما واقعاً باور دارد که شما زیرزمین را تمیزخواهید کرد، آن لباس ها را در جعبه هایی قرار خواهید داد و آن ها را به فروشگاه های لباس دست دوم خواهید برد، و مجلاتی را که بارها آن ها را خوانده اید، دور خواهید ریخت.

واقعیت آن است که چنانچه بی نظمی را جدی نگیرید، همچنان گسترش خواهد یافت.اگر می خواهید به صورت موفقیت آمیزبی نظمی را رفع کنید، باید خود را متقاعد کنید که کیفیت زندگی تان به میزان قابل توجهی پس از آنکه مقدار زیادی از اشیائی را که جمع آوری کرده اید، دور بریزید، بهبود خواهد یافت و بسیار خوب است که چیزهای گمشده را پیدا کنید و آن ها را در جای خود قرار دهید.

ساده کردن فضای زندگی تان استقامت می خواهد. نگرش شما به کارهایتان باید این گونه باشد “من از این مسئله خسته و ناراحتم و نمی خواهم بیش از این تحملش کنم!”شاید متوجه شوید که این روشمفید نیست اما صادق باشید، شما با یک نیروی پلید در حال جنگیدن هستید.به آن اهمیتی ندهید. سوأل های زیر را از خود بپرسید تا به شما در استمرار کار رفع بی نظمی کمک کند.

 

⚡آیا واقعاً می خواهم ۲۰ سال آینده ی زندگی ام را با این شئ بگذرانم؟

⚡اگر خانه ام آتش می گرفت و می توانستم تنها نصف آنچه را دارم نجات دهم، آیا این شئ خاص را حفظ می کردم؟

⚡آیا کیفیت زندگی ام بدون داشتن این وسیله به طور جدی پایین می آید؟

در نود درصد موارد متوجه می شوید که پاسخ به همه ی این پرسش ها “نه” است.

 

۵.از دلسردی بپرهیزید؛ اشتباهی که بیشتر مردم در هنگام رفع بی نظمی پرتکب می شوند، این است که تصور می کنند می تواننددر یک عصر پنج شنبه همه ی این کارها را انجام دهند. آن ها وقتی متوجه می شوند که چه مقدار وسیله دارند و چه مقدار کار باید انجام دهند، نا اُمید می شوند.

با این مسئله مواجه شوید؛ سال ها طول کشیده تا تمام این وسایل جالب را جمع کنید، پس طبیعی است که تصور کنید معکوس کردن این روند همان قدر وقت لازم دارد اما وقتی بررسی می کنید که در صورتی که مجبور نباشید از آن اشیاء نگهداری کنید، چه مقدار وقت صرفه جویی می کنید، فوراً متوجه می شوید که در انتها برنده خواهید بود. انجام بیشتر کارهای ارزشمند در زندگی، تلاش و پشتکار می خواهد. مهارت یافتن در تنیس، اسکی یا یادگیری کاربرد کامپیوتر یکشنبه اتفاق نمی افتد، به مسیرتان ادامه دهید.

 

۱۰راهکار اصلی در برقراری و مدیریت نظم

وقتی در مسیر نظم دهی قرار گرفتید سعی کنید راهکارهای زیر را به کار ببندید:

۱.از ۱ یا ۲ یکی را انتخاب کنید؛ وقتی فکر می کنید که با یک شئ چه کنید، به خاطر داشته باشید که دو انتخاب اصلی دارید، آن را نگه دارید یا دور بیندازید . اگر تصمیم گرفتید آن را نگه دارید، باید تصمیم بگیرید با آن چه کاری انجام دهید. اگر انتخاب کردید که آن را نگه ندارید، می توانید آن را به کسی بدهید یا دور بیندازید. به وضوح بزرگ ترین مانع شما در خلاص شدن از چیزی ، آن است که این انتخاب را بکنید.

۲.مجدداً بررسبی کنید؛ هیچ گاه برای خلاص شدن از دست برخی وسایلی که تصمیم گرفته اید نگه دارید، خیلی دیر نیست. مجدداً به چیزهایی که تصمیم گرفته اید نگه دارید، نگاهی بیندازید و تصمیم بگیرید. سازماندهی تعداد کمی از وسایل وقت زیادی می گیرد و اگرچه نگهداری از آنها و دسته بندی شان نقش مهمی در مدیریت تمام دارایی هایی که زندگی تان را بی نظم می کنند، دارد اما رها شدن ازدست این وسایل اغلب معقول تر است.

۳.از روش رده بندی کنترل بی نظمی استفاده کنید؛ روشی که برای تصمیم های مشکل نگهداری یا دور انداختن اشیاء یافته ام، روشی است که به آن رده بندی کنترل بی نظمی می گویم.ابتدا سه گروه درست می کنم: دسته ای که قطعاً نگه می دارم،

دسته ای که قطعاً دور می ریزم و دسته ای که مطمئن نیستم با آن چه کنم . سپس آنچه را که در دسته ی اخیر وجود دارد، دور میریزم یا می بخشم. نکته ی مثبت که ازشر بی نظمی زیادی خلاص می شوم بسیار بر این نکته می چربد که اشتباهی کرده باشم.به پشت سر نگاه نکنید.

۴.یک دوست برای رفع بی نظمی بیابید؛ متوجه شده ام که هر گاه تصمیم می گیرم بی نظمی ها را رفع کنم، به ایده هایی عالی در مورد سازماندهی قسمتی از اتاق که مربوط به همسرم است،میرسم.

حتی ایده های بهتری در مورد اتاق بچه ها دارم. همچنین متوجه شده ام که همسرم نیز در مورد وسایل اضافی من بسیار خلاق است. احتمالاً ما در مورد بی نظمی های بقیه بیش از خودمان حساس هستیم. بگذارید این مطالب در مورد شما مفید واقع شود و همسرتان یا یک دوست به شما در رفع بی نظمی کمک کند. به آن شخص گوش کنید و آنچه او می گوید انجام دهید.

۵.بازی تعیین تاریخ را اجرا کنید؛ در این جا موارد رفع بی نظمیرا که الین سن جیمز در کتاب خود مطرح کرده، آورده ایم. اگر نمی توانید قانع شوید که چیزی را دور بیندازید، آن را داخلجعبه ای قرار دهید و تاریخی روی جعبه بنویسید که دقیقاً یک سال بعد باشد. اینکه چه چیزی در داخل جعبه است مهم نیست(فقط تاریخمهم است).

اگر متوجه شدید که آن تاریخ سر رسیده و شما هیچ چیزی از جعبه را لازم نداشتید، بدون هیچ نگاهی به درون آن، آن را دور بیندازید.اگر برخی از آنها را لازم داشته اید، جایی را برای نگهداری آن ها در نظر بگیرید.

۶.وسایل را به کسی بدهید؛ وقتی می دانید که با انداختن وسیله ای در سطل زباله عمرش به پایان نمی رسد، راحت تر آن را رها می کنید زیرا می دانید در دستان کسی است که آن را می خواهد و از آن استفاده می کند.

در واقع چیزی که به درد شما نمی خورد ممکن است وسیله ی مورد علاقه ی دیگری باشد. لباس، وسایل ورزشی، کتاب و مبلمان اغلب به درد دیگران می خورد. آنها را به دوستان و بستگان بدهید.

مؤسسات خیریه، فروشگاه های لوازم دست دوم و غیره همگی خوشحال می شوند وسایلی را که خانواده ی شما نمیخواهند، دریافت کنند.

۷.اگر وسیله ای کار نمی کند، آن را دور بیندازید؛ اطراف خانه را بنگرید، اگر یک مخلوط کن، تستر، جاروبرقی ، رادیو یا ساعت خراب (هر وسیله ی کوچکی که مدتی است به کار نیامده) را پیدا کردید، از خود بپرسید: آیا واقعاً آن را لازم دارید. اگر تصمیم به تعمیر آن گرفتید، آن را تعمیر کنید، اگر نه آن را عوض کنید یا دور بیندازید.متأسفانه در مورد برخی وسایل تعویض آن ها ارزان تر از تعمیر آن هاست.

۸.هر کاری که می کنید، وسیله ی خراب را در خانه نگذارید؛

آن را به کَسی بدهید یا دور بیندازید . من اغلب یادداشتی روی آن وسیله می گذارم و می نویسم که مشکل آن چیست و سپس آن را کنار خیابان می گذارم. ظرف یک ساعت، دیگر آنجا نخواهد بود.

وسایل را در کمد و کشو بگذارید ، اگر قطعاً چیزی را باید نگه دارید، آن را پنهان کنید مگر آنکه آن وسیله را دوست داشته باشید یا آنکه به زیبایی فضا بیفزاید. در غیر این صورت وسایل را در کابینت، گنجه، کشو یا فایل قرار دهید(هر جایی که موجب حس نظم بصری شود).اما به خاطر داشته باشید که فضایی که در پشت درهای بسته است فضایی است که می توانید برای چیز دیگری استفاده کنید.

امروزه قفسه های فوق العاده ای برای نگه داشتن وسایل وجود دارند، اما مراقب باشید خود آن ها بخشی از بی نظمی نباشند.

۹.نمونه گیری کنید؛ مطمئن نیستم در چه مقطعی اززندگی، من و همسرم متوجه شدیم که نمی توانیم هر گونه اثر هنری یا صنایع دستی که بچه ها به خانه می آورند را نگه داریم. فکر میکنم وقتی

همه چیز در آشپزخانه با رنگ پوشیده شد متوجه این امر شدیم.سپس همسرم به ایده ای عالی رسید، او یک پوشه ی بزرگ به خانه آورد، نمونه هایی از آثاری که واقعاً دوست داشتیم را در آن گذاشتیم، شما هم می توانید همین کار را بکنید.

۱۰.عکس بگیرید؛ اغلب، اشیایی درمیان چیزهایی که “مطمئن نیستم باید نگه دارم”،وجود دارند که ارزش حسی دارند یا خیلی بزرگند و نمی توانیم آن ها را نگه داریم. شما خاطره ها را می خواهید اما نه لزوماً خود آن اشیاء را. عکس آن را بگیرید. عکس ها فضای کمتری می گیرند و در عین حال می توانند لبخند شیرینی بر لبانتان بیاورند.

به یاد می آورم که وقتی بچه هایم کوچک تر بودند یک عروسک پشمالوی بزرگ داشتند. زمانی فرا رسید که باید آن را دورمی انداختیم اما احساس هایمان مانع می شدند. تصمیم گرفتیم عکس آن را بگیریم و آن را به یک فروشگاه لوازم دست دوم بدهیماین روش مؤثر بود. این عکس کمتر گرد و غبار به خود می گیرد.

همچنین می توانید عکس آن شئ را با یکی از اعضاء خانواده بیندازید. عکس عروسک هایی که دخترتان در آغوش گرفته بسیارجالب تر از عکس خود عروسک هاست.

 

نظم و استرس

 

چگونه نظم را در سبک زندگی خود تثبیت کنیم؟

می توانید چند کار برای حفظ نظم و هماهنگی ای که به دستآورده اید، انجام دهید.

به یاد داشته باشید که ذره ای پیشگیری بسیار مفید است؛

گاهی اوقات بهترین کاری که برای تغییر چیزی می توانید انجام دهید آن است که ریشه ی مشکل ره بیابید. اگر سقفتان چکه می کند،می توانید با صرف وقت بسیار کمی، سطلی را زیر قسمتی که چکه می کند قرار دهید تا آب داخل آن جمع شود اما بهتر آن است که مشکل چکه را برطرف کنید.

همین اصل در مورد بی نظمی در زندگی تان نیز صادق است.

به جای آنکه راهکارها و سیستم هایی برای مدیریت زندگی پیچیده تان پیدا کنید، شاید بهتر باشد مشکل را ریشه یابی کنید. مثلاً می توانید:

 

⚡خواروبار و دیگر خریدها را به محض آنکه به خانه می رسید در جای خود قرار دهید.

⚡عکس ها را به محض آنکه به خانه می آورید در آلبوم عکسی قرار دهید تا مدام نگران آنها نباشید یا آن ها را داخل جعبه ای بگذارید تا بعد مرتب کنید.

⚡وقتی کارتان با وسیله ای تمام می شود، بلافاصله آن را در جای خودش قرار دهید. نگویید:بله، اما…

⚡در کنار جایی که معمولاً روزنامه می خوانید ظرفی بگذارید تا روزنامه ها و کاغذها را بلافاصله پس از خواندن در آن بیاندازید.

⚡هر گونه بی نظمی را در همان لحظه مرتب کنید. منتظر پایان کار نباشید که با یک آشفتگی عظیم مواجه شوید.

 

 

کمتر بخرید؛ یکی از دلایلی که باعث می شود زندگی تان پراسترسشود این است که احتمالاً وسایل زیادی دارید.

اموال کمتر یعنی زندگی راحت تر. واقعا می توانید بدون بسیاری از چیزهایی که می خرید با شادمانی زندگی کنید . پس قبل از آنکه کیف پولتان را بیرون بیاورید و یک تلفن جدید بخرید، سوال های زیادی را از خود بپرسید:

آیا واقعاً به این وسیله نیاز دارم؟

آیا کیفیت زندگی ام با این وسیله جداً بهتر می شود؟

واقعاً چند تا از این وسیله دارم؟

اگر مثل بیشتر مردم هستید،تصور می کنم پاسخ تان به این سوالات در بسیاری موارد،نه،نه و….کافی است.

در اینجا چند پیشنهاد برای خرید آمده که می توانید مدنظر قرار دهید:

⚡چیزی را صرفاً به خاطر آنکه در حراجی است نخرید.

⚡مقدار زیادی از یک چیز را نخرید مگر آنکه جایی برای نگهداری آن داشته باشید.

⚡قبل از آنکه در نظر بگیرید کجا می خواهید وسیله ای را بگذارید،آن را نخرید.

 

 

نتیجه:

پس اولین قدم در جهت رفع بی نظمی ، شناخت میزان بی نظمی است. بهتر است با خود صادق باشید، اگر متوجه شدید که زندگی تان به دلیل وجود بی نظمی پر از استرس است ، سازمان دهی ندارد و هزاران دلیل هم برای بی نظمی خود دارید باز هم به جای توجیه و انکار و راه میان بر به دنبال راه چاره باشید زیرا رفع بی نظمی هم ازمسائلی است که برای آن چاره وجود دارد.

نظم، مهارتی کلیدی جهت غلبه بر استرس است که می توان آن را یاد گرفت و مرحله ی بعد از یاد گرفتن و عملی کردن آن، استمرار و ثبت نظم  در سبک زندگی است.

زمانی که ((نظم)) در سبک زندگی ما ادامه دار و ثبت می شود، روز به روز استرس ها و آشفتگی و نگرانی های ما کاهش می یابد و در نهایت می توانیم آرامش بیشتری را تجربه کنیم.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

5 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
1 سال قبل

بسیار مفید، پربار و کاربردی
سپاسگزارم

مانیا شریفی
2 سال قبل

چقدر مطالبتون بابت ترس کاربردی و مفید بود سپاس از شما

هاله ترابی مقدم
3 سال قبل

ممنون بسیار کاربردی بود.

Arad
4 سال قبل

چه قدر این مهارت نظم و تمرین هر روزه ش توی غلبه و مدیریت استرس به من کمک کرد🌻

mastaneimani
4 سال قبل

عالی بود.خدا قوت و سپاااااااااس💜💜💜