تأثیر استرس بر بیماری های جسمانی

تأثیر استرس بر بیماری های جسمانی

زیاد شنیده ایم و حتی خود تجربه کرده ایم که برای بیماری های جسمانی مختلف به پزشک مراجعه می شود و این جمله را دریافت می کنیم؛ که دلیل عمده ی بیماری شما استرس است. (🌟رجوع:مقاله ی استرس چیست؟🌟)شاید خودمان متوجه آن نباشیم اما کمی که عمیق می شویم واسترس را محاسبه می کنیم (🌟رجوع:استرس شما در چه حد است؟🌟)، درمی یابیم که آنقدر فشار و استرس، ترس، اضطراب و نگرانی را تحمل کرده ایم که وقتی بیرون از جریان ، مشاهده گر خود و زندگی مان می شویم با خود می گوییم که چگونه با وجود این همه فشار و استرس، زنده مانده ایم…

شاید اگر از تأثیر استرس بر ایجاد بیماری ها آگاه شویم برای کاهش استرس و مدیریت آن دست به کار می شویم . لازمه ی تعدیل استرس، آگاهی نسبت به این مسئله است که استرس چیست، چه ماهیتی داردو چگونه  می تواند ما را بیمار کند و در کل، زندگیمان را با تزلزل رو به رو کند. وقتی استرس بر ما حاکم میشود  فقط به شکل فیزیکی وجود داریم اما به طور سالم زندگی نمی کنیم و در جریان نیستیم.

در این مقاله بر آن هستیم تا در رابطه با تأثیرات استرس بربیماری های جسمانی به بحث بپردازیم.

سرفصل ها:

  1. محققان در رابطه با استرس چه می گویند؟

  2. هدف اولیه ی استرس چیست؟

  3. استرس چگونه به قلب راه پیدا می کند؟

  4. هدف عمده ی استرس چیست؟

  5. آیا استرس در سرماخوردگی هم نفوذ کرده است؟

  6. روابط زناشویی ام دچار مشکل شده است چرا؟

  7. استرس و سیستم ایمنی

  8. استرس و زخم

💢محققان در رابطه با استرس چه می گویند؟

محققان تخمین می زنند که ۷۵ تا ۹۰ درصد مراجعه ها به مراکز مراقبت پزشکی برای مشکلات و شرایطی است که به گونه ای با استرس مرتبط است.هر هفته ۱۱۲ میلیون نفر به نوعی داروهایی را برای عوارض ناشی از استرس مصرف می کنند. این آمارها در مقایسه با تغییرات فیزیولوژیکی که همراه با واکنش های استرسی هستند، جای شگفتی ندارد. تقریباً همه ی سیستم های فیزیکی یا همه ی قسمت های بدن تحت تأثیر استرس قرار می گیرند.استرس می تواند نقش مهمی در وخیم تر کردن عوارض انواع مختلف بیماری ها و ناراحتی ها داشته باشد.

هدف اولیه ی استرس چیست؟

عضلات شما هدف اولیه ی استرس هستند. وقتی تحت تأثیر استرس هستید، عضلات شما فشرده و گرفته می شوند. این گرفتگی عضلانی می تواند بر عصب ها، رگ های خونی، اعضاء بدن، پوست و استخوان ها تأثیر بگذارد. گرفتگی عضلانی به طور مزمن می تواند منجر به انواع شرایط و ناراحتی ها از جمله اسپاسم های عضلانی ، گرفتگی شدید، درد در صورت و فک، دندان قروچه و لرزش، شود.بسیاری از انواع سر درد، درد قفسه ی سینه و کمر درد رایج هستند که نتیجه ی گرفتگی عضلانی ناشی از استرس هستند.

استرس چگونه به قلب راه پیدا می کند؟

استرس می تواند نقشی در بیماری های مربوط به گردش خون مانند سکته ی قلبی، مرگ ناگهانی قلبی و سکته ی مغزی داشته باشد. این حقیقت جای شگفتی ندارد زیرا استرس می تواند فشار خون را افزایش دهد، رگ های خونی را باریک کند، میزان کلسترول را بالا برد، ضربان قلب را نامنظم کند و سرعت لخته شدن خون را بالا ببرد. حال استرس به عنوان یک عامل خطر مهم در بیماری های قلبی در کنار عواملی چون سیگار کشیدن، اضافه وزن داشتن و عدم ورزش، در نظر گرفته می شود.وقتی در نظر می گیریم که بیماری قلبی بیش از هر بیماری دیگری مردان بالای ۵۰ سال و زنان بالای ۶۵ سال را به کام مرگ می کشاند، همه ی این مطالب اهمیت بسیاری پیدا می کنند.

هدف عمده ی استرس چیست؟

آیا هیچ گاه توجه کرده اید که استرس راه خود را به شکم باز کرده است؟ سیستم روده و معده ی شما می تواند هدف بیشتر استرس های زندگی باشد. استرس می تواند بر ترشح اسید در معده تأثیر بگذارد و می تواند روند حرکت های دودی روده ها را سریع یا کند نماید.

یبوست، اسهال، گاز معده، نفخ معده و کم کردن وزن همگی می توانند مربوط به استرس باشند. استرس می تواند بربیماری تبخیر معده_مری مؤثر باشد و همچنین می تواند نقشی در سندرومروده های حساس و کولیت داشته باشد.

آیا استرس در سرماخوردگی هم نفوذ کرده است؟

در فیلم کمدی موزیکال “آدم ها و عروسک ها”، آدلاید که یک عاشق دل خسته است می گوید وقتی زندگی پر از استرس است،انسان می تواند سرماخوردگی پیدا کند.به نظر می رسد این مطلب صحیح باشد. مطالعات اخیر که توسط شلدون کوهن، روان شناس دانشگاه کارنگی ملون انجام گرفته، به این نتیجه رسیده است که استرس واقعاً مقاومت بدن را در برابر سرماخوردگی پایین می آورد.

کوهن و همکارانش به این نکته دست یافته اند که هر چه میزان استرس فردی بالاتر باشد، امکان اینکه در تماس با ویروس سرماخوردگی ، بیمار شود بیشتر است. استرس طولانی مدت که یک ماه یا بیشتر طول بکشد، به احتمال قوی منجر به سرماخوردگی می شود.استرس می تواند باعث آب ریزش بینی شود.

تجربه ی استرس شدید برای بیش از یک ماه و کمتر از شش ماه، خطر احتمال سرماخوردگی شدید را نسبت به کسانی که استرس کوتاه مدتی دارند دو برابر می کند. استرسی که بیش از دو سال طول بکشد این خطر را چهار برابر می کند. این تحقیق همچنین به این نتیجه دست یافت که بیکاری یا داشتن کار ناکافی یا مشکلات بین فردی با خانواده یا دوستان ، بیشترین تأثیر را دارد مکانیسم دقیقی که طی آن استرس عملکرد ایمنی را تشضعیف می کند نامشخص است.

 

چرا روابط زناشویی ام دچار مشکل شده است؟

سر درد یکی از انواع روش های ایجاد اختلال توسط استرس در زمینه ی روابط زناشویی همسران است. استرس می تواند عملکردجنسی را تحت تأثیر قرار دهد.وقتی احساس استرس می کنید،روابط جنسی برایتان اهمیت چندانی ندارد. عملکرد مشکل دار جنسی ممکن است به شکل های مختلفی در این روابط به چشم بخورد. دنیای وارونه ای است زیرا روابط جنسی یکی از راه های رها شدن از استرس است. در واقع برخی افراد در هنگام استرس، فعالیت جنسی بیشتری دارند.

 

بیشتر بخوانید : تا چه حد استرس دارید؟

استرس و سیستم ایمنی

از حدود یک دهه ی پیش، شواهدی موجود است که تئوری تأثیر استرس بر سیستم ایمنی بدن را تأیید می کند. در واقع محققان برای این شاخه، نامی هم ابداع کرده اند. آنها این زمینه را “سایکو نورو ایمونولوژی(ایمنی شناسی روانی_عصبی)” می نامند.

دانشمندانی که تصمیم می گیرند در این شاخه کار کنند، در مورد رابطه ی بین حالات فرد، شرایط عاطفی، میزان هورمون ها و تغییرات سیستم عصبی و سیستم ایمنی مطالعه می کنند.

بدون اینکه شما را درگیر جزئیات کنیم ، استرس می تواند سیستم ایمنی شما را تحت تأثیر قرار دهد به گونه ای که آن را در مقابل باکتری ها و ویروس های مقاوم، تضعیف می کند.

تحقیقات نشان داده اند که استرس می تواند نقشی در بدتر شدن انواع مشکلات سیستم ایمنی مانند ایدز، تبخال، سرطان بدخیم، عفونت ویروسی،آرترید روماتوئید و آلرژی های خاص و همین طور دیگر شرایط ایمنی خودکار، ایفا کند.

استرس و زخم

استرس امروزه دیگر به عنوان علت اولیه ی زخم ها مورد توجه نیست بلکه به نظر می رسد باکتری ای به نام اچ.پیلوری عامل زخم هاست اما مطلب جدیدی در مورد رابطه ی بین استرس و زخم مطرح شده است.می دانیم که استرس می تواند بر ترشحات معده اثر بگذارد زخم ها را تشدید کند. همچنین می دانیم که اکثر افرادی که باکتری اچ.پیلوری را دارند زخمی پیدا نمی کنند و بسیاری از آن هایی که چنین باکتری ای ندارند همچنان زخم هایی پیدا می کنند و البته تحقیقاتی وجود دارند که استرس را با زخم مرتبط می دانند مثلاً بمباران لندن طی جنگ جهانی دوم و زلزله ی شهر کوب در ژاپن هر دو شیوع زخم را تشدید کردند.

نتیجه:

پس بنابراین زمانی که از تأثیرات استرس بر قسمت های مختلف زندگی آگاه می شویم و شناخت پیدا می کنیم به سمت تعدیل و مدیریت استرس تشویق می شویم و ضمن آگاهی و شناخت سعی می کنیم عملکرد خود را در جهت زیست سالم پیش ببریم .زمانی که متوجه مشکلات درونی خود نمی شویم ، این مشکلات خود را در ظاهر و فیزیک ما به نمایش می گذارند تا دیده شوند و باعث می شوند از طریق جسم و فیزیک خود به منشأ درونی  آنها پی ببریم و همچنین بُعد جسمانی خود را نادیده نگیریم زیرا قسمتی از مسیر سلامت زندگی مربوط به مراقبت جسمانی و فیزیکی است.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *