غلبه بر ترس

غلبه بر ترس

مقدمه:

 هر چه قدر هم انسان های درونگرایی باشیم در مقابله با مسائل مختلف، دارای ارتباط و مراوده هستیم و در خصوص آن ها به گفت و گو می پردازیم؛

تا به حال برایتان پیش آمده که در رابطه با ترس هایتان صحبت کرده باشید و به شما بگویند: نترس این که چیزی نیست! ترس ندارد! نگران نباش و… و یا برعکس با اغراق در توصیف آن باعث شوند که ترس شما بیشتر شده باشد.

ذهن است دیگر، همان طور که می تواند بزرگ نمایی و فاجعه سازی کند در نادیده گرفتن و بیش از اندازه آسان گرفتن هم ماهر است، در واقع دو مسیر افراطی در مواجه با ترس که مانع غلبه بر ترس میشوند و ما را از واقعیت دور می سازند.

 زمانی که از ماهیت ترس(🌟رجوع:مقاله ی ترس چیست؟🌟) و ذهن آگاهی نداشته باشیم هر روز دچار این تله ی بزرگ نمایی و کوچک شمردن می شویم.

بعد از شناخت هر چیزی ما کنجکاو میشویم که راه غلبه بر آن چیست؟چه کنیم که انقدر نترسیم؟

غلبه بر ترس نه آسان است، نه فاجعه و امکان ناپذیر. آسان نیست زیرا آرام کردن ذهن آسان نیست، فاجعه نیست چون شاهدهای عینی داریم، انسان های بزرگی که از آن رهایی یافته اند. پس فقط به یک برنامه متعادل نیاز دارد که بهتر است روزانه عمل کنیم و در طی آن قدم برداریم.

در این مقاله سعی داریم به موضوع غلبه بر ترس بپردازیم.

✨✨✨

میلتون نوشته است؛ ((ذهن جای مخصوص خودش را دارد و درون خودش می تواند از بهشت جهنم بسازد و ازجهنم، بهشت.))درست است ذهن می تواند دعوا و کشمکش درست کند و همچنین می تواند صلح ایجاد کند.

اگر ما در زندگی آرام و رها از ترس زندگی کنیم، باید آرامش را درون خودمان کشف کنیم. باید در درون ذهنمان نترس و شجاع باشیم.

ذهن را آرام کردن کارآسانی نیست، یک ذهن سرگردان و ناآرام مانند یک دریاچه ی آشفته است، موج ها دائماً روی سطح آن بالا و پایین می روند و دریاچه نمی تواند تصویر آرامی از آسمان را بازتاب کند.

زمانی که ما افکارمان را کنترل و ذهن را آرام می کنیم، ذهن لایق زیبایی ها می شود، بازتاب ها زیاد می شود، بازتاب های((نور الهی )) در درون ما.

بسیاری از مردم از من می پرسند:((چرا)) ضروری است که ذهن را کنترل کنیم ؟ ((فایده اش چیست که ذهن را خالی کنیم؟)) (🌟رجوع:کتاب نیروی حال از اکهارت توله🌟)

آن ها می خواهند بدانند: ((آیا این برای ما ضروری است که مثل یک سنگ باشیم؟ نباید به مردم احساسی داشته باشیم ؟نباید ازمسئولیت های خود نسبت به دیگران آگاه باشیم؟)) قطعاً باید نسبت به دیگران احساسی داشته باشید و نسبت به خودتان هم همین طور!

وقتی یاد می گیرید ذهنتان را کنترل کنید به این معنی نیست که نه فکر کنید و نه احساس داشته باشید. زمانی که بر ذهن فاتح می شوید و زمانی که به آرامش درونی دست پیدا می کنید، شروع می کنید به ساختن احساسات زیبا ،مثبت و جدید.

به محض این که این را به دست بیاورید، حتی اگر افکار منفی در ذهن به وجود بیایند بازهم نمی توانند بر آرامش درونی شما تأثیر بگذارند.به همین دلیل است که انسان های روحانی از ترس، نگرانی، تنش و ناآرامی درعذاب نیستند. سه خصوصیت که هم در بازی ذهن هست و هم در بازی طبیعت از این قرار است:

تاماس: مجموع بی حالی و تنبلی است.

راجاس: تکاپو، فعالیت زیاد و بی قراری است.

ساتوا: مرحله ی مغلوب یعنی آرامش و سکون است، زمانی که هر دو خصوصیت (تاماس و راجاس) به تعادل برسند.

زمانی که این تمرکز و تمدد اعصاب به دست بیاید، به آرامش ذهن می رسیم. افکار خودخواه، ریشه ی نیروهایی هستند که ذهن را مختل می کنند، افکار خودخواه راه را برای نگرانی، اضطراب و ترس باز می کنند.

 

این گونه افکار نباید سرکوب شوند بلکه باید با افکار مثبت جا به جا شوند. این کار به  شما می آموزد که با ترس ها و نفرت های خود چگونه برخورد کنید.

دو گزینه برای شما وجود دارد؛ یکی اینکه تسلیم ترس هایتان شوید و اجازه دهید شما را غرق کنند و زندگی تان را در روند سیاه روزی و بدبختی قرار دهید.

من نگرانم چون بسیاری از مردم این روش را انتخاب می کنند، آنها در تمام زندگی شان با ترس زندگی می کنند و از بدبختی و تنش عذاب می کشند، چه قدر تأسف آور است.

گزینه ی دیگر، چاره ی عاقلانه مغلوب کردن ترس هایتان به کمک خداوند است. وقتی این کار را می کنید، پیروزی قابل توجهی به دست می آورید که می تواند زندگی شما را تغییر دهد. همه ی ما پتانسیل به دست آوردن آن را داریم.

آسان نیست ،ترس یک غول سرسخت است، شبیه یک سم قوی و کشنده است که به سرعت در کل سیستم ما به گردش در می آید و اراده ی ما را فلج می کند.

ترس یک ارباب بی رحم است، یکی از بزرگ ترین دشمنان شناخته شده ی انسان است.

با سلاح روح یعنی کلام خداوند(🌟رجوع:کتاب گفتگو با خدا نوشته ی نیل دونالد والش🌟) باید به ترس ضربه زد، به زبان آوردن نامی که برای شما عزیز و گرامی است؛ اللّه ، رحمان، رحیم و… بارها و بارها نامش را بر زبان بیاورید، باایمان پاک و بچه گانه،  و کسی که شما صدایش می کنید مسلماً به یاری شما می شتابد.

اغلب اوقات من دعایی را که از استاد محبوبم است ؛ تکرارمی کنم؛ ((دریا عظیم است و قایق من کوچک، من به تویی که محافظ همه هستی اعتماد دارم.)) این دعا قدرت جنگیدن با همه یبدی ها، فریب ها، گناه ها، خشونت ها و ترس ها را دارد.

به همین دلیل است که بسیاری از مردم خواندن ((سرودهای مقدس))  را یاد می گیرند.یک سرود فقط چند کلمه نیست، بلکه ارتعاشات عمیق صوتی است و دارای قدرت عرفانی است که ذهن را هماهنگ و متعادل میسازد.

 

ما باور داریم که این سرودهای مقدس اولین بار توسط پیشینیانی که در مراقبه عمیق بودند شنیده شد و پس از آن توسط روحانیون نسل به نسل برای کمک به تمام بشریت گسترش پیدا کرد.با تکرار دائمی این صوت ها و سروده ها، ارتعاشات زیبا و مثبتی درون شما به وجود خواهد آمد و تأثیر مثبتی روی بدن فیزیکی، احساس، ذهن و رفاه روحانی شما دارد.

صوت براتاوا ،صوت کیهانی است که ما آن را به صورت((اووم))بیان می کنیم، دارای جنبه های مختلفی از ارتعاشات الهی است.در واقع بسیاری از خردمندان بر این باورند که تمام صوت ها،جنبه های متفاوتی از اووم هستند.بسیاری از معلمان سرودی خاص را برای دانش آموزانشان ارائهمی دهند تا آن را بخوانند و روی آن تمرکز کنند اما به صوت کلی که همه ی ما می توانیم آن را تکرار کنیم ((اووم)) است.

اگر شما قادر به تلاوت یک صوت نیستید می توانید دعا بخوانید تا توانایی شما را تقویت کند و به شما کمک کند تا ترس خود را مغلوب کنید. بسیاری از انسان ها را می شناسم که از این سرود تسکین و آرامش به دست آورده اند:

✨بمان با من،شامگاه فرا می رسد.

✨در تاریکی عمیق، خداوندا، با من بمان زمانی که هیچ کمک رسانی نیست و آرامش گریخته است

ای کمک رسان نیازمندان، بمان با منمن به حضور تو در تمام لحظاتی که می گذرد نیازمندمشکوه و جلال تو چیست که می تواند قدرت شیطان را خنثی کند؟

چه کسی مثل تو می تواند راهنمای من باشد؟

همچون ابرها و درخشش خورشید بمان با منناراحتی هیچ  وزنی ندارد و اشک ها جانسوز و جانگداز نیستند.

✨من همیشه پیروزم اگر تو بمانی با من.

این جملات زیبا از ((کاردینال نیومن )) به نظر من الهام بخش هستند؛

✨هدایت کن نور مهربانی را در چرخه ی تاریکی ها و دلتنگی هاتو مرا هدایت کنشب تاریک است و من دور افتادهتو مرا هدایت کن.

این چند خط از شعر((الا ویلر)) را بارها و بارها برای خودم تکرار می کنم؛

✨هرگز شک نخواهم کرد اگر چه کشتی های من با دکل ها و بادبان های شکسته روی آب شناور باشداگر من به دلیل بادبان ها شکسته ام اکنون گریان هستم اما بهترین امیدهایم در شگفتی فرو رفته اند.

✨((من به تو اعتماد دارم.))

این گونه شعرها را بخوانید و آن ها را دوباره و دوباره تکرار کنید تا ترس از شما جدا شود و شما همچون فولاد احساس استحکام و قدرت بکنید.همان طور که گفتم، ترس غول سرسختی است که به شبکه ی هوشیاری شما می چسبد.

چگونه می توانید خود را از این چنگال ها رها سازید؟

قدم اول این است که آگاه شویم که ترس هم مانند تمام نقطه ضعف های انسان قابل رفع است.(🌟رجوع:مقاله ی ترس چگونه ما را گرفتار می کند؟🌟)

این ترس توسط خداوند درون شما قرار داده نشده است .

شما آن را در جایی در طول مسیر زندگی به دست آورده اید، خودتان آن را درونتان جای داده اید و یا اینکه به وسیله ی محیطی که در آن زندگی می کنید وارد شما شده است البته بگویم که ترس به عنوان احساس بنیادین وجود دارد اما وفتی شکل و طرز افراطی و بیمارگونه پیدا می کند، مشکل است.

((ترس))  با هر دلیلی که بوجود آمده باشد قابل رفع است.آیا شما مستعد خشونت و غضب هستید؟ این هم رفع شدنی است.آیا دچار یأس و افسردگی هستید؟ این هم قابل حل است.آیا از خودکم بینی در عذاب هستید؟ این هم قابل رفع است.

مهم ترین مساله این است ، به این موضوع پی ببرید که شما محکوم نیستید در تمام طول زندگی تان با ترس زندگی کنید. این رفع شدنی است.روزی به این حقیقت می رسید که می توانید روی موضوع از بین بردن ترس هایتان کار کنید. این از طریق اتکا به نفس امکان پذیر است.(🌟رجوع:کتاب روان شناسی عزت نفس نوشته ی ناتانیل براندن🌟)

نتیجه:

شاید وقتی راهکارهای موجود در این مقاله را بخوانید، گفتگوی  ذهنی تان این باشد که این راهکارها، کار خاصی نیست و کارساز هم نیست شاید در کلام و نگاه اول راهکارهای ساده ای باشند .به خصوص که ذهن ما عادت به پیچیدگی ها دارد و در صورت پیچیده نبودن، موضوع را بی اهمیت، پوچ و نشدنی نشان می دهد اما زمانی که همین راهکارهای به ظاهر ساده به حیطه ی عمل در می آیند مشخص میشود که خیلی هم آسان نیست و کلی مقاومت و شاید هزاران مانع جلوی راه ما قرار گیرد ،خودِ عادت به پیچیدگی ها یکی ازمقاومت های ذهنی است، شما عمل کنید و مقاومت ها را بشکنید تا مسیر پیش روی شما هر روز روشن تر شود.

از جنبه ی دیگر، خوب است که این راهکارها ساده هستند و برای یادگیری آنها نیاز به آموزش پیچیده نداریم فقط نیازمند عملگرایی هستیم.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *