گاهی واژه هایی وجود دارند که معمولاً وقتی شنیده می شوند نا آشنا و غیرقابل درک به نظر می رسند.یکی از این واژه ها ،((کوچینگ)) است.
وقتی واژه ی کوچینگ یا مربی گری به میان می آید در ابتدا ذهن ما به سمت زمینه های ورزشی کشیده می شود و این موضوع که کوچینگ فقط مختص زمینه های ورزشی نیست در ابتدا قابل لمس نیست.
بعضی افراد متوجه شده اند که کوچینگ در زمینه های دیگری وسعت پیدا کرده است اما دقیقاً نمی دانند که کوچینگ چیست؟
آیا شما به طور دقیق می دانید؟؟؟؟؟
در این مقاله بر آن هستیم به موضوع کوچینگ بپردازیم.
کوچینگ چیست؟
کوچینگ یا مربی گری، هنر بهسازی عملکرد دیگران است. مدیرانی که روش کوچینگ (مربی گری) را برای هدایت اعضای گروه خود به کار می گیرند، در واقع آنها را تشویق می کنند که با انجام کارهای چالش برانگیز، به تجربیات خود بیفزایند.
کوچینگ یا مربی گری یعنی:
- ✨مکالمه ای که به یادگیری کمک می کند.
- ✨فرآیندی که فرصت هایی را برای بهبود و تغییر فراهم می کند.
- ✨راهکاری که کمک می کند بهترین راه حل را پیدا کنند.
- ✨مجموعه ای از ابزارها و روش ها که فرآیند یادگیری را پشتیبانی می کند.
تعریف دیگری کوچینگ (مربی گری):
هنر تسهیل کارایی، یادگیری و توسعه ی یک فرد دیگر را کوچینگ می گویند اما یادتان باشد در این تعریف، کلید واژه اصلی کوچینگ کلمه ی تسهیل است.
فرض اصلی این است که راهنمائی شونده، توانایی درک مطالب را از طریق خودش دارد و کوچ یا مربی؛ پتانسیل نهفته را استخراج می کند. یک کوچ یا مربی کسی است که به دیگری کمک می کند تا چیزی را یاد بگیرد که در حالت معمول، آهسته تر و نامطلوب تر یاد می گرفت یا اصلاً یاد نمی گرفت.
پیشینه ی کوچینگ چیست؟
کوچینگ یا مربی گری رشته ی جدید علمی نیست که به یکباره و ناگهانی به وجود آمده باشد. کوچینگ احتمالاً باید به اندازه ی برگزاری اولین مسابقه تیراندازی در عصر حجر قدمت داشته باشد.
با این حال در دهه ی اخیر بوده است که واقعاً می توان مفهوم کوچینگ را در زمینه ی کسب و کار و خارج ازمحیط ورزشی یا گود مسابقات دید.کوچینگ یا مربی گری همیشه بخشی طبیعی از زندگی هر فردی و در هر جایی بوده است. زمانی که میلیون ها پدر و مادر در هر جایی از دنیا بچه های خود را بی قید و شرط دوست دارند و از آنها به شکل سالم حمایت می کنند،
از کوچینگ استفاده می کنند و یا وقتی صدها هزار نفر از رهبران بزرگ و موفق می دانند که چگونه کارمندان خود را رشد دهند، آن هم نه با اعمال زور و قدرت بلکه با باور کردن آنها، به چالش کشاندنشان، حمایت از آنها و دادن بازخوردهای مثبت و منفی به آنها، در واقع از کوچینگ استفاده می کنند.
حوزه ی مربی گری یا کوچینگ در اوایل دهه ی ۱۹۸۰ آغاز شد.
پیش از ابداع واژه ی کوچینگ (مربی گری)، افراد فعال در این عرصه برای اشاره به خودشان از عناوینی نظیر مربی، مشاور، راهنما و گاهی از واژه ی دستیار استفاده می کردند.اکنون حرفه کوچینگ به خوبی شناخته شده و شغل معتبری تلقی می شود و گفته می شود، این حرفه طی سال های آتی به صنعت شماره دو در حال رشد تبدیل خواهد شد.
ریشه های کوچینگ
لغت کوچ یا مربی به گفته ی استرن و ونزل ابتدا در محیط ورزشی به کار رفته سپس در محیط های آموزشی و پس از آنها در سایر محیط ها از جمله سازمان ها مطرح گردیده است لذا بدیهی است که این مفهوم در مسیر تکاملی خود همواره وامدار ورزش و تربیت بدنی باشد و شاید به همین علت در ادبیات غربی ابعاد کوچینگ (مربی گری ) عمدتاً بر اساس مولفه ها و عوامل متأثر از ورزش بنیان گذاری گردیده و می توان گفت این الهام بخشی کوچینگ ورزشی در سازمان ها کمتر در سطوح استراتژیک سازمانی مورد توجه بوده و به تازگی مطرح گردیده است.
استرکان وجه ارتباطی میان کوچینگ ورزشی و کوچینگ کسب و کار را بدین گونه عنوان می کند:
از نظر استرکان، مهارت های ورزشی معمولاً منعطف و نرم و توانمندساز هستند به علاوه در محیط های ورزشی مسئولیت پذیری بالاست و ملاک عمل کار تیمی و تیم سازی است و به گفته ی زیگمانت از دیگر خاصیت های مهم ورزش برای سازمان ها، توسعه ی تلاش برای برنده شدن است. ویژگی های ورزش خوب شامل؛ احترام، سخت کوشی، افتخار، صداقت، کار تیمی، بردباری، تعصب به کار جمعی، نگرش مثبت، حق شناسی، مصالحه، اخلاقیات، اعتماد و مسئولیت می شود.
نتیجه:
پس کوچینگ یا مربی گری فقط محدود به زمینه ی ورزشی نیست ودر دهه ی اخیر خارج از محیط ورزشی و در زمینه های کسب و کار راه پیدا کرده است به عبارتی ، کوچینگ (مربی گری) به طور گسترده و به معنای امروزی از کوچینگ ورزشی الهام گرفته است.
کوچینگ همیشه بخشی طبیعی از زندگی هر فردی و در هر جایی بوده است به عبارتی حتما نباید در نقش کوچ یا مربی قرار بگیریم، در هر نقشی می توانیم کوچینگ را به کار ببریم.
کوچینگ هنر تسهیل کارایی، یادگیری و توسعه ی یک فرد دیگر است. کوچینگ مجموعه ای از ابزارها و روش هایی است که فرآیند یادگیری را حمایت و پشتیبانی می کند. در ابتدا، با آگاهی از مفهوم کوچینگ میتوانیم آن را عملی کنیم.
11 Responses
سلام . آنقدر کوچینگ تو ایران متفاوت با بقیه دنیا داره ارایه میشه . چهارتا مقاله معتبر خارجی بخونی میبنی چقدر متفاوت کوچینگ ایران . ممنون از محتوای درستی که گذاشتین
سلام . ایا مجموعه شما آموزش و دوره ی کوچینگ هم برگزار می کند ؟
سلام به شما .
در حال حاضر خیر آموزش کوچینگ نداریم . می توانید از مقالات کوچینگ وب سایت استفاده بفرمایید
با سپاس از خانم زارع عزیز به خاطر صدای گرم و توضیحات خوبشون 🙏❤️
توضیح و تعریف مختصر و شفافی بود
کوچینگ یا مربی گری، هنر بهسازی عملکرد دیگران است
کوچینگ ، کوچینگ ، همیشه میگن کوچ تازه فهمیدم چی هست . خیلیم عالی .
سلام
تفاوت کوچ با منتور چیه ؟
سلام خدمت شما
در مقاله ای با عنوان همه چیز در رابطه با کوچینگ و منتورینگ به این موضع پرداختیم. برای درسترسی به مقاله اینجا کلیک کنید.
کوچینگ از واژه های جدید هست و یکم تو ایران این کوچینگ ها ایرانیزه شده و مفهوم جهانی تفاوت داره. ممنون از مقاله خوبتون
چه تعریف خوبی از کوچینگ ارایه کردید. ممنونم