7 پیامد بعد از خیانت

7 پیامد بعد از خیانت | عواقب خیانت همسر چیست؟

خیانت در روابط انسانی، به‌ویژه در روابط عاطفی و زناشویی، یکی از عمیق‌ترین و تأثیرگذارترین مسائل است که می‌تواند به پیامدهای جدی و متنوعی منجر شود. این پیامدها ممکن است روانی، اجتماعی و حتی فیزیکی باشند و می‌توانند به‌صورت فردی و جمعی تأثیرات مخربی داشته باشند. خیانت می‌تواند احساسات عمیق از دست دادن اعتماد، ناامیدی و ناراحتی را در فرد خیانت‌دیده به وجود آورد. از دست دادن اعتماد به طرف مقابل و حتی به خود، باعث می‌شود که فرد خیانت‌دیده در آینده نیز با چالش‌های زیادی در برقراری روابط جدید مواجه شود. همچنین، خیانت می‌تواند باعث بروز مشکلاتی همچون اضطراب، افسردگی و استرس پس از سانحه (PTSD) شود.

در سطح اجتماعی، خیانت می‌تواند منجر به تخریب خانواده‌ها، کاهش حمایت اجتماعی و حتی تنش‌ها و درگیری‌های میان خانواده‌ها و دوستان شود. از نظر فیزیکی، اثرات استرس و ناراحتی ناشی از خیانت می‌تواند بر سلامت جسمانی فرد نیز تأثیر بگذارد، مانند افزایش فشار خون، مشکلات خواب و کاهش سیستم ایمنی بدن.

به‌طور کلی، خیانت نه تنها رابطهٔ فعلی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه پیامدهای آن ممکن است برای مدت‌ها باقی بماند و بر روابط آینده و کیفیت زندگی افراد اثر بگذارد. رسیدگی به این پیامدها نیازمند تلاش‌های روان‌شناختی و اجتماعی فراوانی است تا افراد بتوانند با آسیب‌های روحی و روانی ناشی از خیانت مقابله کنند و بهبود یابند.

پیامد بعد از خیانت کدامند؟

افشای خیانت زناشویی یا لو رفتن آن یک رویداد آسیب زا برای زوج، محسوب می شود و اغلب با آشفتگی و پریشانی و افت عملکرد فرد در زمینه های مختلف همراه است.

پیامدهای بعد از خیانت چیست؟

  1. اختلال در عملکرد روزانه
  2. مشکلات بین فردی در روابط زناشویی
  3. خشونت
  4. متوقف شدن فعالیت های لذت بخش
  5. تغییر باورها
  6. رفتارهای ناکارآمد
  7. تصمیم گیری عجولانه برای جدایی

 

7 پیامد بعد از خیانت

1. اختلال در عملکرد روزانه

از پیامدهای بعد از خیانت، اختلال در عملکرد روزانه است که مانند اختلال در عملکرد شغلی، در خانه داری، مراقبت از فرزندان، مراقبت از خود( خواب، تغذیه و استراحت) واکنشی معمول در بسیاری از زوج هاست.

وقتی متوجه شدم همسرم به من خیانت کرد، آنقدر برآشفته شدم که انگار دنیا برایم به پایان رسید. واقعاً دیگه هیچ چیز برایم اهمیتی نداشت. احساس کردم که دیگر مرده ام و به زور به زندگی ادامه

می دادم. دلم نمی خواست کسی را ببینم، اشتهایی به غذا نداشتم. شب ها خوابم نمی برد و اغلب خسته و کلافه بودم. نمی دانم چند روز طول کشید ولی روزهای زیادی را به این صورت گذراندم.

 

2. مشکلات بین فردی در روابط زناشویی

یکی دیگر از پیامدهای بعد از خیانت، مشکلات بین فردی در روابط زناشویی است.

روابط زناشویی از تماس های بدنی گرفته تا نوازش های کلامی و رابطه جنسی، همگی تحت الشعاع پدیده خیانت قرار می گیرند، کم رنگ می شوند و یا از بین می روند. یکی از حالات مرد بعد از خیانت، خشم است.

در واقع فرد خیانت دیده احساس خشم، آزردگی و نفرت را تجربه می کند و بر این باور است که از همسرش دور شده است. تصور این مسئله که همسر با فرد دیگری خوابیده است، می تواند هیجان های دردناکی را به همراه داشته باشد، به طوری که فرد هیچ گونه رغبتی به رابطه جنسی با همسر خود پیدا نکند.

از طرف دیگر برخی از زوج ها واکنش جبرانی نشان می دهند. یعنی به جای اجتناب و فاصله گرفتن از همسر سعی می کنند، درد ناخوشایند و احساسات جریحه دار شده ی خود را با نزدیکی جنسی مکرر تسکین دهند.

 

پیامد دوم بعد از خیانت مشکلات بین فردی در روابط زناشویی

3. خشونت در رابطه

پیامد سوم بعد از خیانت، خشونت است. اقدام به خشونت نسبت به همسر مانند کتک زدن و سوزاندن و دیگر شکنجه های جسمی، شکنجه های روانی(مانند افشای خشونت در حد گسترده به قصد آبروریزی)، خشونت نسبت به خود (مانند اقدام به خودکشی و خودسوزی) به دلیل خیانت و پیمان شکنی در عده ای از افراد پیمان شکن یا خیانت کار دیده می شود.

علاوه بر واکنش های هیجانی زوج ها، واکنش های خانواده های دو طرف نیز می تواند زوج های در بحران را به اقدامات پرخاشگرانه نسبت به هم سوق دهد. چه بسیار خانواده هایی که با شنیدن خبر خیانت و پیمان شکنی، فرزند خود را به جدایی زودهنگام تشویق کرده اند یا از فرزندشان خواسته اند نسبت به همسر پیمان شکن خود رفتاری پرخاشگرانه داشته باشد مانند مجازات، تلافی، جدایی و افشای موضوع خیانت همسر در حد گسترده.

در شرایطی که خیانت فاش می شود و حقایق مرتبط با خیانت افشا می شود، شرایط پرتنشی بر خانواده حاکم می شود و زوج ها بسیار شکننده می شوند به طوری که دیگر قادر نیستند رفتار یکدیگر را پیش بینی کنند و یا حدس بزنند که دیگری ممکن است چه عملکردی داشته باشد و یا چه اتفاقی ممکن است بیفتد. احساس از دست رفتن کنترل بر خود و زندگی و پیش بینی ناپذیری رفتار خود و دیگری می تواند به تنش و استرس بیشتر دامن زند و آستانه تحمل زوج را برای اقدام به رفتارهای پرخاشگرانه پایین آورد.

در این شرایط زوج ها واقعاً نمی دانند که باید با یکدیگر چه رفتاری پیش گیرند و اینکه آیا همچنان باید در یک اتاق و کنار هم بخوابند، باید در خانه ای مشترک باشند یا خانه و اتاق خواب خود را جدا کنند، باید تقاضای طلاق را به دادگاه بفرستند و یا بدون اقدام به طلاق قانونی زندگی زناشویی را رها کنند.

 

4. توقف فعالیت‌های لذت بخش

متوقف شدن فعالیت های لذت بخش از پیامدهای دیگر بعد از خیانت است.یکی از پیامدهای منفی رویارویی با بحران خیانت این است که پرداختن به فعالیت هایی که تا کنون برای فرد لذت بخش بوده است، متوقف می شود.

آنها نه تنها فعالیت های مشترک لذت بخش مشترک با هم را متوقف می کنند مانند رفتن به سینما، شام خوردن در رستوران، رفتن به خرید، مهمانی و … بلکه حتی تمایلی به انجام این فعالیت ها به صورت فردی نیز ندارند.

جمله ی: (حال و حوصله هیچ کاری را ندارم.) زبان حال بسیاری از زوج هایی است که از پیامدهای خیانت در خانواده رنج می برند. البته در مواردی ممکن است فرد خیانتکار همچنان به همسرش برای پرداختن به فعالیت های لذت بخش فشار بیاورد، با این هدف که به همسرش بفهماند هم چنان او را دوست دارد و در کنارش است. اما این اقدامات اغلب با بی تفاوتی و رفتارهای پرخاشگرانه دیگری همراه است.

بیشتر بخوانید: تنفر بعد از خیانت

5. تغییر باورها بعد از خیانت

پیامد پنجم بعد از خیانت، تغییر باورها است. خیانت همسر به عنوان یک رویداد استرس زا بر باورهای فرد تاثیر می گذارد و فرد دچار سردرگمی های اساسی درباره ی احساس ارزشمندی خود، دیگران و دنیا می شود. در واقع باورهای بنیادینی که افراد به طور طبیعی در طول سالها زندگی کسب می کنند(مانند من ارزشمندم، دیگران قابل اعتمادند، دنیا جذاب، لذت بخش و بامعناست) به دنبال بروز بحران خیانت ،  فرو می ریزد و سوالاتی در ذهن فرد نقش می بندد که اشتغال ذهنی زیادی برای او ایجاد می کند (مانند آیا می توان دوباره به او اعتماد کرد؟) ، (آیا امیدی به این زندگی هست؟)، (آیا احتمال دارد که او دوباره به من اعتماد کند؟)، (آیا هنوز هم به من خیانت می کند؟) و…، در واقع اینها ترس های بعد از خیانت هستند.

اشتغال ذهنی نسبت  به این سوالات سبب می شود که فرد احساس معلق ماندن در فضای زناشویی و تردید برای ادامه زندگی یا جدایی نماید.

متزلزل شدن باورهای بنیادین مثبت نسبت به خود، دیگران و زندگی سبب می شود که فرد احساس کند، هیچ گونه کنترلی بر خود، دیگری و زندگی زناشویی ندارد و خود را ضعیف و درمانده، همسر را غیرقابل اعتماد و غیرقابل پیش بینی و زندگی را مبهم و لرزان تلقی کند. در همین موقع است که باید بر روی عزت نفس و احساس ارزشمندی کار شود.

 

6. رفتارهای ناکارآمد

پیامد ششم بعد از خیانت، رفتارهای ناکارآمد است. مشاجره و درگیری کلامی، رفتارهای پرخاشگرانه نسبت به همسر، بیرون کردن همسر از منزل، فرستادن درخواست طلاق به دادگاه، اعمال محدودیت شدید یا زندانی کردن همسر، اقدام به خودکشی، اقدام به کشتن همسر، رها کردن فرزندان و ترک منزل، خیانت و پیمان شکنی به قصد تلافی و انتقام، رسوا کردن همسر با اطلاع رسانی گسترده در بین اقوام، دوستان و همکاران از جمله رفتارهای ناکارآمدی است که در زوج هایی که خیانت همسر را تجربه کرده اند، دیده می شود.

 

7. تصمیم گیری عجولانه برای جدایی

تصمیم گیری عجولانه برای جدایی یکی از پیامدهای بعد از خیانت است.

فردی که با بحران خیانت رو به رو می شود هیجان های منفی شدیدی مانند خشم، آزردگی، نفرت، ترس و اضطراب را تجربه می کند. خشم فرد ناشی از رفتار غیرمنصفانه همسر، بی توجهی و حماقت خود می باشد. هیجان های شدید می تواند فرد را در تله تصمیم گیری های عجولانه بگذارند. بسیاری از افراد با آگاهی از تجربه خیانت همسر بلافاصله به جدایی فکر می کنند.

در این موارد لازم به ذکر است، تصمیم گیری عجولانه مشکل دیگری را بر مشکلات قبلی می افزاید و آنچه که آنان باید انجام دهند، این است که به عمل و انگیزه ها و دلایل خیانت  پی ببرند، زیرا آگاهی از دلایل آن می تواند آتش خشم فرد را خاموش کند. به علاوه باید به مراجعان گفته شود که رابطه نامشروع همسرشان با دیگری ادامه دار نخواهد بود و به معنای جدایی نیست. بسیاری از افراد بی وفا خیلی زود متوجه اشتباه خود می شوند و نه تنها از رفتارشان شرمگین می شوند، بلکه برای همیشه آن را کنار می گذارند.

 

پیامد هفتم بعد از خیانت و تصمیم گیری عجولانه برای جدایی

نتیجه:

در این مقاله به هفت پیامد مهم بعد از خیانت پرداختیم که عبارتند از؛

اختلال در عملکرد روزانه، مشکلات بین فردی در روابط زناشویی، خشونت، متوقف شدن فعالیت های لذت بخش، تغیر باورها، رفتارهای ناکارآمد، تصمیم گیری عجولانه برای جدایی.

مبحث خیانت در رابطه می تواند پیامدهای بیشتری داشته باشد اما در اینجا به مهم ترین آنها پرداختیم که لازم است نسبت به آنها شناخت پیدا کنیم تا بتوانیم عملکردمان را تغییر دهیم و برای حل مشکلمان اقدام کنیم.

17 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *