چرا و چگونه میترسیم و گرفتار ترس می شویم؟
همان طور که از قبل می دانید ((گروه آموزشی من حقیقی)) از معدود مؤسساتی است که یکی از کارهای انسانی خود را مطالعه بر روی ترس و ریشه های به وجود آمدن آن گذاشته است و همچنین کارگاه ها و همایش ها و بسته های آموزشی با عنوان ((ترس)) تولید کرده است ،در این مقاله سعی بر آن است نسبت به زوایای دیگر از ترس شناخت پیدا کنیم. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که چرا و چگونه می ترسیم و ریشه ی اصلی ترس های انسان چیست؟
ترس ها چگونه شیوع پیدا می کنند؟
ترس های ما چه قدر خیالی و چه قدر واقعی هستند؟
جامعه و رسانه ها چگونه در افزایش ترس انسان ها نقش داشته اند؟
…
چگونه در زندگی گرفتار ترس می شویم؟
ما در زندگی از این هراس داریم که چیزهای مهمی ویران یا از ما گرفته شود، چیزهایی نظیر آزادی مان، شأن و شرفمان، سلامتی مان، مقام و مرتبت اجتماعی مان و در نهایت خود زندگی مان. ما فقط نگران خودمان نیستیم، بلکه نگران دیگران هم هستیم، خصوصاً نگران عزیزانمان ،وقتی این چیزهای مهم به خطر می افتند، ترس ؛واکنشی عادی و طبیعی است .
ما می خواهیم از خودمان دربرابر چنین تهدیدها و خطرهایی محافظت کنیم و زندگی انسان هراس آلود است. همان گونه که مونتنی می گوید: آسیب پذیری و شکنندگی ما بدان معناست که بیش از آن چیزهایی که می کوشیم به دست آوریم، چیزهایی هست که می خواهیم از آنها بگریزیم.
ظاهراً ترس، از امور بنیادین بشری است و بسیار بعید است که تصادفی بوده باشد نخستین احساسی که در کتاب مقدس ازآن یاد می شود ترس است : وقتی که آدم میوه درخت دانایی خود را می خورد و متوجه می شود که برهنه است احساسی که پیش از شرم به سراغش می آید ترس است.
ما عریان و غیرمجهز پا به دنیا می گذاریم و در قیاس با سایر جانوران، تا پایان عمرمان همین گونه بی دفاع می مانیم.با این همه، به هیچ روی بدیهی نیست که این مناسب ترین چشم انداز از زندگی بشری باشد.
می توان گفت که آگاهی تمام عیار از خطر یا دل مشغولی مدام به آن خطری بزرگ تر از همه خطرهایی است که ما را تهدید می کنند.
حرف من این نیست که ما در جهانی زندگی می کنیم که آکنده از خطر نیست ،مثلاً کاملا روشن است که گرم شدن زمین می تواند پیامدهای بسیار هولناکی برای تمامی کره زمین داشته باشد.
در بسیاری از شهرهای بزرگ افراد در زمان های معینی از شبانه روز باید از رفت و آمدها در برخی از ناحیه هایشهر بپرهیزند، چون با این خطر مواجه هستند که مورد حمله قرارگیرند و احتمال آن هم کم نیست و باید موقع ردشدن از جاده و خیابان حتماً به دو طرف نگاه کرد ومواظب بود.
ترس چطور به وجود می آید؟
پدیده های گوناگونی هستند که باید مراقبشان بود و از آنها بترسیم ،اما مسئله اینجاست که به نظر می رسد ما همه چیز را از منظر ترس می بینیم (فاجعه سازی مسئله ی ترس ) اگردر آرشیو یک روزنامه بریتانیایی دست به جستجو بزنیم، متوجه می شویم که در طول یک دهه گذشته چقدر استفاده از عبارت ” در معرض خطر” بیشتر شده است، یعنی از دو هزار و سی و هفت مورد در ۱۹۹۴ به هجده هزار وسه مورد در ۲۰۰۰ رسیده است .
در روزنامه های نروژی هم در یک دهه گذشته استفاده از واژه ترس از سه هزارو سیصد و سی و یک مورد در ۱۹۹۶ به پنج هزار و هشتصد و هشتاد و سه مورد در ۲۰۰۶ رسیده است.
آدم وسوسه می شود که؛ آیا افزایش را، در کنار چیزهای دیگر، به حمله تروریستی یازدهم سپتامبر نسبت دهد، اما نکته جالب این است که این افزایش بسی پیش تر از این حمله آغاز شده بود.
با این نگاه، می توان تصریح کرد که حملات تروریستی نه تنها آگاهی از ترس را افزایش دادند، بلکه با الگویی ازپیش موجود تطابق پیدا کردند و این افزایش تا به امروز ادامه داشت.
این اعداد و ارقام نشان می دهند که رسانه ها دائــــماً به ما یادآوری می کنند که جهان چه جای «خطرناکی » است و ما چقدر باید از ان هراس داشته باشیم .
ارزیابی های دیگر هم موید همین تصویر هستند. مثلاً، موسسه نورستات در ۲۰۰۵ دست به یک ارزیابی و نظرسنجی برای شرکت زیمنس زد که وسایل ایمنی تولید می کنند و در آن از هزار نفر پرسیده شد آیا درطول سالهای اخیر دررویارویی با پدیده های گوناگون بیشتر ترس برشان داشته است یا نه.
۵۱% از باخبر شدن از جنایت های خشوت بار، ۴۷% از وقوع تصادف های جاده ای، %۳۶ از اعمال تروریست، ۲۶% از آتش سوزی و ۱۹% از بلایای طبیعی بیشتر ترس برشان داشته بود و این افزایش نزد زنان بیشتر از مردان بود.
ما معتقدیم که زمین، هوا و آب دائماً آلوده تر می شوند، جرم و جنایت مرتباً در حال افزایش است و در خوراکی هایمان هر روز از مواد افزودنی زیانبار و آلوده استفاده می شود.
ما فکر میکنیم که روز به روز بیشتر درمعرض انواع و اقسام خطرها قرارمی گیریم و خطرها بیشتر و بیشتر و حادتر و حادترمی شوند. دریک نظرسنجی از افراد پرسیده شده بود نظرشان درباره طیف گسترده ای از نود فعالیت یا چیز باالقوه خطرناک، از لوازم آرایش گرفته تا حملات تروریستی و واکسن ها چیست ؟؟؟
فقط درباره ۲۵ چیز یا فعالیت اظهار شده بود که خطرشان کمترشده است. حال آنکه ۶۲ تا ازآنها بسیار خطرناک تر از قبل قلمداد شده بود و ۱۳تا بسیار بسیار خطرناک تر.
بسیاری از تحلیل گران می گویند که اکثر پدیده های مطرح شده در این نظرسنجی عملاً میزان خطرشان بسیارکمتر شده است اما نتیجه نظرسنجی به هیچ روی یک بی هنجاری استثنایی نیست، به عکس، این درک و برداشت در میان اکثرمردم غالب و مسلط شده است که ما امروزه بسی بیشتر از سابق در معرض خطر قرار داریم و درآینده وضع از این هم بدتر خواهد شد.ترس درضمن مسری هم هست.
اگرکسی از چیزی بترسد، این ترس احتمالاً به دیگران هم سرایت می کند و آن دیگران به نوبه خود آن ترس را به کسان دیگری سرایت می دهند.
چنین چیزی حتی در زمان هایی رخ می دهد که آن ترس اولیه هیچ مبنای عقلانی نداشته است. اگر عده زیادی از چیزی بترسند، نمی توان نتیجه گرفت که آن چیزی واقعاً خطرناک و ترسیدنی است.
آگاهی از خطر حتی به نوعی مد روز هم شده است:
“پارانویای شیک ” یک روند تازه است پوشیدن جلیقه های ضدگلوله مدی آشکارا محبوب شده است. درسال ۲۰۰۶-۲۰۰۵”موزه هنر مدرن” درنیویورک نمایشگاهی برپاکرد تحت عنوان امن : طراحی، خطر را می پذیرد و درآن انواع و اقسام چیزهایی را که می توانند به نحوی از انحاء ، از ما محافظت کنند به عنوان نمونه هایی از طراحی پیشرو به نمایش گذاشت.
درکاتالوگ نمایشگاه آمده بود:” امروزه نیاز ساده محافظت از بدن به جهانی تغییر شکل داده است که آن را مد می نامیم مدیر نمایشگاه تأکید داشت:
“که ترس منشأ خلاقیت است خصوصاً در زندگی روزمره، امنیت فنی و صنعتی دائماً رو به گسترش است چون از آنجا که اشتباه کردن و خطا، پایان ناپذیر است پس امکاناتی خلاقانه و تجاری که طراحی می تواند عرضه کند نیز پایانی ندارد. شعار اخلاقی نمایشگاه این بود: “طراحی خوب، در ترکیب با غریزه خوب، قوی ترین ضامن پیشرفت به سوی جهانی امن تر و زیستتنی تر است.”
درضمن، ترس بدل به مضمونی در معماری هم شده است، که درآن یکی از عناصر مهم درکارکرد بنا و ساختمان محافظت ساکنان در برابر همه چیزهای تهدیدآمیز بیرونی است.
نقش جامعه و رسانه ها در افزایش ترس
به نظر می رسد ما به گونه ای وسواس آمیز درگیر هرخطر قابل تصوری شده ایم. ما از خطرها فقط ترس نداریم، بلکه خطرها سرگرمی خوبی هم برای ما شده اند.
در این میان از نقش رسانه های در شیوع ترس نباید غافل بمانیم .
یک نمونه اش آن سریال تلویزیونی بریتانیایی است: پس فکر می کنی در امن و امانی؟ این سریال به خطرهای پنهان درزندگی روزمره می پردازد و برهمه تصادف هایی تأکید می کند که می تواند در جریان زندگی کاملاً عادی برای انسان مدرن رخ دهد.
این یک برنامه کامل برای آدم ها ی پارانویایی پست مدرن است. برای آدم های پارانویایی، با مایه ای از ملامت گری، کتاب زیر را توصیه می کنم :من می ترسم، تو می ترسی:۴۴۸ چیزی که باید ازانها ترسید (۲۰۰۰). این کتاب یک دائره المعارف کوچک درباره همه چیزهایی است که در زندگی روزمره خطرناک هستند.
درسال های اخیر، سلسله ای ازکتاب ها منتشر شده اند که تأکیدشان بر بلایای مختلف جهانی است که درکمین ما هستند،از جمله محبوبترین کتاب ها در این سلسله می توان چندتایی را نام برد علاوه براین، کتاب های خودآموزی هم هستند که آموزش می دهند وقتی این بلایا واقعاً رخ می دهند چه باید کرد.
فهرستی از محبوب ترین این کتاب ها را هم می توانید بیابید.وقتی این کتاب ها را می بینی و می خوانی وسوسه می شوی فکر کنی که آخر زمان همین روزها فرا می رسد.
نتیجه:
تا این جا بررسی کردیم که چرا و چگونه میترسیم ، پس ما انسان ها انواع ترس ها از ترس های خیالی تا واقعی را تجربه می کنیم مثل؛ ترس از شکست ،ترس از عدم سلامتی،ترس از بی پولی،ترس از دست دادن و….
در واقع ما آدم ها ترس های زیادی داریم که در پی و همراه آن ،اضطراب،استرس،فشار،حمله،افسردگی،انواع بیماری های جسمی و روحی و روانی می آیند و ما را درگیر می کنند.
وجود ترس در ما انسان ها عجیب و تصادفی نیست و یا به عبارتی احساسی غیرطبیعی نیست و طبق گفته ها؛ترس از امور بنیادین بشر است و نخستین احساسی است که در کتاب مقدس از آن یاد می شود پس وجودش الزامی است اما مسئله ای که از جنبه ی ترس، تعادل زندگی را بر هم می زند، عواملی است که در شیوع و گفتمان ترس دخالت دارند و وجود آن را به شکل نامتعارفی بزرگ و پررنگ جلوه می دهند و از آن فاجعه می سازند.
بنابراین عاملی که می تواند در مقابله با ترس هایمان و نگرانی در رابطه با این مقابله کمک کند،آگاهی و شناخت در مورد ماهیت ترس،فلسفه و چگونگی(استراتژی) شیوع و گسترش ترس است که در این مقاله به آن پرداختیم.
90 Responses
سپاس فراوان
این مقاله چشم من باز کرد چون من از خیلی چیزا میترسم برام خیلی مفید بود
درسته در پی ترس اضطراب،استرس،فشار،حمله،افسردگی،انواع بیماری های جسمی و روحی و روانی می آیند و ما را درگیر می کنند.
مرسی از مطلب مفیدی که قرار دادین
محتوا درجه یک
به به بی نظیرید
واقعا جالب و مفید بود
مرسی از محتوای عالیتون
البته در مواقعی واقعا ترس لازمه اما بیش از حد نه
به نظرم ترس برادر مرگ هست اگر قرار در مورد هر موضوعی ترس داشته باشیم دیگه نمیتونیم زندگی کنیم
خیلی خوب و کاربردی بود ممنونم
عالییی بود
خیلی خوب بود
ممنون از مقاله خوبتون خیلی عالی و کاربردی بود
عالی بود
👏👏👏👏
این ترس ها خیلی توی ناخود آگاهمون تاثیر گذاشتن و خیلی آسیب ها بهمون زدن
خیلیم عالی
خیلی خوب بود
خیلی ممنون از مقاله عالیتون
مرسی از این مقاله مفید و ارزشمند
چه نقاله مفید و بجایی بود واقعا به این مقاله نیاز داشتم تا با ترس هایم مقابله کنم
نقش جامعه و رسانه هایی که منتشر میکنند هم باعث ترس زیادی در انسان ها میشود
دقیقا درسته ترس یه چیز طبیعی است که باید بلد باشیم آن راه چطور کنترل کنیم تا مشکلاتی برایمان به وجود نیاورد
دقیقا درسته ما با آگاهی و شناخت میتونیم با آن ترس مقابله کنیم
ترس از چیز های مختلف باعث بیماری های زیادی میشود ممنون که انقد کامل توضیح دادید
خیلی کامل و جامع بود خیلی عالی توضیح داده بودید خسته نباشید
کاملا درسته ما انسان ها از همه چیز ترس اما باید به آنها غلبه کنیم و ریسک کنیم تا آن ترس از بین برود
دقیقا اگه ترس از چیزی داشته باشیم به همراش اظطراب و افسردگی هم داریم سپاس از مقاله خوبتون
ممنون انقد کامل درباره ترس هایی که انسان ها دارند توضیح دادید خیلی عالی بود
اگه بتوانیم آگاهی کامل در موردش داشته باشیم اونوقت میشه مهارش کرد
خیلی مقاله زیبا و درستی بود
ترس یه چیزیست که در وجود همه وجود دارد و طی یه مراحلی میتونه از بین بره
خواهر زاده ام با اینکه دریا نرفته اما به شدت از آب میترسه جوری که وقتی تصویر اقیانوس رو توی تلویزیون میبینه حس خفگی میکنه و این به شدت آزار دهنده اس
مقاله عالی و پرسودی بود
من ترس از ارتفاع داذم بصورتی که اصلا نمیتونم برم بالای چهارپایه یک متری.مخصوصا وقتی که تکون بخوره وحشت میکنم
عالی بود
عالی و بی نقص
همین اطراف خودمون چند نفر وجود داره که ترس از حیوانات دارند و ما درکشون نمیکنیم
خسته نباشید
خیلی خوبه که بتونیم به همه ترسهامون غلبه کنیم.شاید نتونیم خیلی ها رو کامل از بین ببربم اما میتونیم کمرنگشون کنیم
مطالب خوبی میزارید توی سایتتون واقعا عالیه
من ترس از فضای بسته و کوچیک دارم و اگه جایی کوچیک گیر کنم احساس میکنم اکسیژن فضا رو به تموم شدنه و احساس خفگی و وحشت بهم دست میده
وااای بالاخره یکی به این موضوع اشاره کرد
من هم با کمک دوره شما تونستم ترس رو کنار بذارم
بسیار عالی
به به
مطالبتون بسیار ارزشمند بود
ترس نصف بزرگه زندگیمونه
من پسر خیلی ترسویی بودم اما با اعتماد بنفس و تلاش تونستم که ترس الکیمو کناز بذارم
خفن بود
من خیلی میترسم چیزایی ک دارمو ازدست بدم
ترس خیالی خیلی بده من دچارش شدم
عالی بود
من ترس ازشکست دارم ترس از بی پولی بخاطراینا باج میدم
لایک
من قبلا خودم پرازترس بودم میترسیدم جایی برم ولی خداروشک خوب شدم
عالی بود خداقوت
ممنون ازمقاله ی خوبتون
ترس خیالی باعث آسیب های زیادی در انسان میشود👌🏻👌🏻
کیف کردم از طرز اینکه چطوری بتونیم اون رو مهارش کنیم واقعا عالی بود
استاد شما بی نظیرید واقعا مقاله ای به زیبا ندیده بودم
میشه با خواندن کتاب هم حل کرد
ترس یه چیزیه که داخل همه انسنها وجود داره ولی میشه با تمرین های مخصوصش درستش کرد
خیلی زیبا و جالب بود
شما میتونید با این مقاله بخش بزرگی از زندگیتون رو نجات بدید
ترس بخشی از زندگیه که باید یه جوری رفع بشه
ترسهامونو عالی تعریف کردین
خیلی عالی بود
گاهی وابستگی ما عامل اصلی ترس است
خیلی عال بود این مقاله ممنون از نکات خفنی که ذکر کردین
عالی بود
ترس از. تنهایی ترس از ازدست دادن زندگی ما رو در آغوش گرفته
زندگی ما ترکیبی از ترسهای ناست
ترس ها بر زندگی ما حکمرانی میکنند
ترسها پای ثابت زندگی ما هستند
ترسها پای ثابت زندگی ما هستند
ترس از مردن ترس از نداشتن تر از هزار و یک مورد
کاملا درست فرمودین ما حقیقتا با ترسهامون زندگی میکنیم
بله ترس بخش بزرگی از زندگی ماست.
سپاس از مطالب ارزشمندتان
امان از ترس های خیالی که چقد باعث آسیب زدن بما شدن…
درود و خداقوت
و سپاس فراوان از مطالب پراز آگاهی و ارزشمندتون 💜💫
واقعا ترس مانع از حرکت ما به سمت اهدافمون میشه
باید این مانع بزرگ رو برداشت ممنون بابت این مقاله خسته نباشید
بسیار ممنون از مطالب ارزشمندتون. واقعا که ترس منشاء اغلب مشکلات جسمی و روحی انسانهاست.
این متن منو یاد حدیث از امیرالمؤمنین علی علیه السلام انداخت:
از هر کاری که ترسیدی خود را در آن بینداز زیرا رنجی که در اثر نگاهداشتن خود از آن چیز به تو می رسد بزرگتر از چیزی است که تو از آن می ترسی.
بخاطر این مطالب خوب سپاس گزارم
ممنون مقاله جالبی بود.
خیلی خوب بود. در مورد انتشار و تولید ترس در ایران هم لطفا مثال هایی ذکر کنید لطفا
بسیار عالی بود ممنونم
مرسی بابت مقاله تون و چه قدر خوبه که وقتی هر مقاله ی ترس رو میخونم به چند تا ازسوال های اساسی ذهنم در مورد ترس جواب داده میشه🙏🙏🙏
آگاهی به موضوع ترس باعث شد انقدر از خود ترس، نترسم و گرفتارش نشم چون یکی از مشکلات زندگی من ترس از همه چیز بود.
علاوه بر این مقاله از آقای قورچیان بابت پکیج کامل ترس ممنونم.
زحمت کشیدید عالی بود
بسیار مفید و آگاهانه بود