داشتن یک رابطه عاطفی سالم یکی از مهمترین نیازهای ما است و سلامت روان ما تضمین میکند. همه ما نیاز به همدم و همراه داریم تا بتوانیم در مسیر زندگی از جنبههای مختلف رشد کنیم. احتمالا شنیدهاید که میگویند رابطه خوب ساختنی است. دقیقا همینطور است و هر دو نفری که وارد رابطه میشوند با هم تفاوتهای بسیاری دارند. بنابراین باید برای حفظ رابطه و بالا بردن کیفیت آن با هم تلاش کنند. اما چه زمانی باید برای حفظ رابطه تلاش کرد؟ چه زمانی باید رابطه را ترک کرد؟ اصلا برای حفظ رابطه چه کارهایی باید انجام داد؟ چطور با پارتنر خود رفتار کنیم؟ همه اینها سوالاتی است که همیشه و در هر رابطهای ذهن ما را درگیر میکند.
اگر در ادامه این مطلب همراه ما باشید، نکاتی در مورد این که نشانههای یک رابطه عاطفی سالم چیست؟ چطور شریک عاطفی خوبی باشیم و چطور با پارتنر خود رفتار کنیم؟ مطرح میکنیم.
زمانی که وارد رابطه میشویم دوست داریم آن را حفظ کنیم و معمولا از دید خودمان هم برای حفظ آن تلاش میکنیم. نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که گاهی تلاش ما نتیجه نمیدهد که دلایل مختلفی دارد. ممکن است تلاش ما یه اندازه کافی نباشد. رفتار درست و خوبی نداشته باشیم. طرف مقابل فرد مناسبی برای ما نباشد.
از همه مهمتر این که رابطه ما یک رابطه عاطفی سالم نباشد. یکی از مهمترین دلایل این است که ما به اندازه کافی بلد نیستیم. بلد نیستیم چطور رفتار کنیم و نمیدانیم رفتار درست دقیقا چیست؟ این موضوع احتمالا ریشه در کودکی ما دارد، شاید الگوهای رفتاری بدی داشتیم یا شاید به دلیل شکست در رابطه قبلی دچار آسیب شده باشیم.
مهمترین نکات در رفتار با شریک عاطفی و پارتنر
در این بخش میخواهیم رفتارهای درست در مقابل پارتنر را بررسی کنیم. میخواهیم بگوییم چطور با پارتنر و یا شریک عاطفی رفتار کنیم تا بهترین نتیجه را داشته باشد!
-
شفاف صحبت کنید
یکی از چالشها در رابطه عاطفی عدم شفافیت است. خیلی اوقات زوجها به همین دلیل دچار سوتفاهم میشوند. هیچ مرد یا زنی نمیتواند حدس بزند که شما ناراحت هستید. اگر از چیزی ناراحت، خشمگین و یا دلخور هستید حتما باید به صورت کاملا واضح آن را بیان کنید. شریک عاطفی یا پارتنرتان از کجا باید نیازهایتان را بداند وقتی در مورد آن صحبت نمیکنید!
-
به پارتنر خود احترام بگذارید
حفظ احترام طرف مقابل بسیار مهم است و اساسا این موضوع نشان از سالم بودن رابطه دارد. برعکس بیاحترامی خط قرمز یک رابطه است. با هر لفظی پارتنرتان را صدا نکنید. در جمع بیشتر از قبل حواستان به لحن و کلماتی باشد که با پارتنرتان صحبت میکنید.
-
اجازه ندهید دیگران دخالت کنند
یکی از چالشهای مهم در رابطه عاطفی این است که به محض بروز مشکل، به سراغ دوست، فامیل و خانواده میرویم و میخواهیم مشکل را با آنها بازگو کنیم. این کار کاملا اشتباه است. افرادی که ما با آنها در ارتباط هستیم فقط از ما شناخت دارند. از طرفی به دلیل ارتباطی که از قبل داشتیم ناخودآگاه ممکن است جهتگیری داشته باشند و همه چیز را به نفع ما تعبیر کنند. به علاوه آنها متخصص نیستند و همه چیز را براساس تجربه شخصی خود بررسی میکنند. در نهایت تمام اینها منجر به بدتر شدن مشکل میشود. در هنگام مشکل بهتر است به سراغ متخصص، یعنی مشاور بروید.
-
عشق و دوست داشتن را ابراز کنید
قطعا زمانی که وارد رابطه میشوید به هم علاقه دارید. در طول رابطه لازم است این علاقه و دوست داشتن را بیان کنید. این که مثلا من فلان کار را میکنم یعنی دوستت دارم اصلا قابل قبول نیست. دوست داشتن و ابراز عشق حتما باید به صورت کلامی هم بیان شود. ابراز علاقه در کنار رفتارهای درست و عمل به آن نشاندهنده عشق واقعی است. هر کدام از این موارد به تنهایی کافی نیست و احساس عشق و دوست داشتن را به درستی انتقال نمیدهد.
-
هدف مشترک داشته باشید
دوست داشتن زیر بنای یک رابطه است اما برای تداوم رابطه موارد مهم دیگری هم باید باشد. یکی از این موارد مهم داشتن یک هدف مشترک است که هر دوی شما را به یک سمت سوق دهد. داشتن یک هدف مشترک، طرفین رابطه را به یکدیگر نزدیکتر میکند. هدف مشترک ناخودآگاه باعث میشود که بحثها و صحبتهای مشترک بیشتری داشته باشید و وقت بیشتری با هم بگذرانید. مثلا خرید یک ملک یا ماشین هدف مشترک است. یادگیری زبان، تلاش برای مهاجرت، راهاندازی کسبوکار نیز هدف مشترک هستند.
-
با هم تفریح کنید
وقت گذرانی با یکدیگر و داشتن تفریحات مشترک به شدت به حفظ رابطه و سلامت آن کمک میکند. تفریح مشترک با هدف مشترک فرق دارد. در تفریح مشترک بین شما و پارتنرتان، موضوع فقط سرگرمی و خوش گذراندن است. سفر، مهمانی، فیلم دیدن، ورزش کردن، پارک رفتن و … تفریح مشترک به حساب میآیند. باید ببینید با چه تفریحی هر دو نفر راحت هستند و لذت میبرند.
-
هرگز یکدیگر را مسخره نکنید
در بین بعضی افراد این باب شده است که به شوخی یکدیگر را مسخره میکنند. این موضوع اصلا شوخی به حساب نمیآید. حتی اگر پارتنر و شریک عاطفیتان هم بخندد اما باز هم در اعماق وجودش تاثیر منفی میگذارد.
-
همه مسئولیتها باید بین دو نفر تقسیم شود
در یک رابطه سالم همه چیز دو طرفه است و فشار رابطه تنها روی دوش یک نفر نیست. این مورد در همه بخشهای رابطه صدق میکند. اگر هر دو شاغل هستید، کارهای خانه هم باید به صورت مشترک انجام شود. اگر فقط یک نفر کار میکند، دیگری میتواند عهدهدار کارهای خانه شود. در هر صورت باید کارها به صورت عادلانه تقسیم شوند.
-
مسائل مالی را روشن کنید
یکی از چالشهای روابط عاطفی موضوع مالی است. باید حتما از قبل همه چیز را مشخص کرده باشید. نحوه پسانداز کردن، مدیریت مالی و نحوه خرج کردن باید کاملا شفاف و واضح باشد. این که در ماه چند باز کافه یا رستوران بروید، این که در سال چند بار سفر بروید و برای هرکدام چقدر بودجه در نظر بگیرید، همه از مواردی است که دو طرف باید با هم توافق داشته باشند.
-
طرف مقابل را درک کنید
بسیاری از ما ممکن شرایط خوبی نداشته باشیم. فشارهای مالی، کار زیاد، شرایط اجتماع و مشکلات خانوادگی همه میتوانند باعث شوند که حالمان خوب نباشد. این موضوع به صورت مستقیم روی رابطه عاطفی اثر میگذارد. بهتر است در این موارد یکدیگر را درک کنیم و دست از قضاوت کردن برداریم. به پارتنر خود زمان بدهیم تا بتواند با مشکلش کنار بیاید و آن را مدیریت کند. کنارش باشیم و در صورت نیاز کمکش کنیم.
-
قهر نکنید
اگر به هر دلیل اهل قهر کردن و تهدید به ترک رابطه هستید باید بگویم متاسفانه دچار آسیب شدهاید و باید به صورت جدی آن را درمان کنید. قهر کردن به معنای فرار کردن از حرف زدن است. این موضوع باید به صورت ریشهای برطرف شود. قهر کردن مداوم و تهدید به ترک رابطه را نمیتوان تحمل کرد. پس به جای قهر کردن بهتر است مشکل را بیان کنید و به دنبال راه حل باشید.
تا این جا سعی کردیم نکات مهمی در مورد این که چگونه با پارتنر خود رفتار کنیم، را بگوییم. البته که به غیر از این موارد نکات مهم و اساسی دیگری هم وجود دارد. بهترین راه برای داشتن یک رابطه خوب و سالم شناخت از خود است. هرچقدر بیشتر خودتان را بشناسید و بیشتر روی خودتان کار کنید، رفتار بهتری در رابطه خواهید داشت.
نشانههای یک رابطه عاطفی سالم چیست؟
بیایید خودمان را گول نزنیم. خیلی از ما زمانی که وارد رابطه میشویم حالمان خوب است و از بودن در کنار پارتنرمان لذت میبریم. خب این برای شروع نشانه خوبی است. از آن طرف در موارد زیادی هم وارد رابطهای میشویم که شاید خیلی همه چیز باب میل ما نباشد، اما از کجا بدانیم مشکل چیست؟ یعنی باید روی خودمان کار کنیم یا اصلا رابطه از ریشه دچار مشکل است. مثلا بعضی اوقات هرچقدر هم که تلاش میکنیم اما میبینیم رابطه پیشرفت خوبی ندارد. در این صورت باید به صورت ریشهای رابطه را بررسی کنیم، ببینیم اصلا رابطه ما رابطه سالمی است یا نه؟
یک رابطه عاطفی خوب ویژگیهای مهم و اساسی دارد که هرچقدر با هم تفاوت فرهنگی داشته باشید، این ویژگیها باید در رابطه دیده شود.
-
حس اعتماد
اعتماد کردن یک فاکتور دو طرفه است. یکی از رکنهای اصلی رابطه سالم این است که هم طرف مقابل به شما اعتماد داشته باشد و هم شما بتوانید به او اعتماد کنید. به هر دلیلی اگر این حس دو طرفه وجود ندارد یا باید رابطه را ترمیم کنید یا باید جدا شوید. این موضوعی نیست که بدون ترمیم و درمان از آن بگذرید. ممکن یکی از دو طرف فرد شکاکی باشد که این مورد حتما نیاز به مداخله روانپزشک دارد. در غیر این صورت به زودی آثار مخرب آن در رابطه دیده میشود.
-
حفظ استقلال
قطعا شروع یک رابطه بخشی از زمان و انرژی ما را به خود اختصاص میدهد. این کاملا طبیعی است که در بسیاری از موارد همراه پارتنر و شریک عاطفیتان باشید اما این موضوع نباید در استقلال دو طرف مشکلی ایجاد کند. استقلال به معنای این که هر دو طرف رابطه میتوانند زمانی را برای خودشان داشته باشند. در این زمان ممکن است بخواهید با دوستی به کافه بروید یا پیادهروی کنید.
حتی ممکن است احساس کنید به تنهایی نیاز دارید. در هر صورت شریک عاطفی یا پارتنر شما باید به این موضوع احترام بگذارد. این مورد نباید با پنهانکاری اشتباه گرفته شود. مثلا شما به پارتنرتان میگویید میخواهم تنها باشم و در خانه استراحت کنم اما در واقعیت با دوستی به پارک میروید. اینجا پنهانکاری در رابطه اتفاق افتاده است. استقلال باید در کنار صداقت باشد وگرنه رابطه دچار چالش میشود.
-
احترام
حفظ احترام یکی از مهمترین موارد برای داشتن یک رابطه سالم است. اصلا مهم نیست که چقدر مشکل دارید باید تحت هر شرایطی احترام طرف مقابل را حفظ کنید. استفاده از الفاظ و حرفهای زشت هیچ توجیهای وجود ندارد. بدتر از آن زمانی است که از این حرفها به عنوان شوخی استفاده میشود. احترام گذاشتن به پارتنر خود نه تنها جایگاه او را بالا میبرد بلکه شخصیت و شان شما را هم ارتقا میدهد. از طرفی تا زمانی که احترام طرف مقابل را حفظ میکنید او هم به خود اجازه بیاحترامی نمیدهد. همینطور با این کار مانع دخالت و یا بیاحترامی دیگران میشوید.
-
احساس مسئولیت
در تعریف یک رابطه سالم هر دو طرف مسئولیت دارند. در وهله اول هر یک از طرفین بابت حرف و رفتاری که انجام میدهد، مسئول است. هر طرف رابطه باید بتواند از حرف و رفتارش دفاع کند و در صورتی که اشتباه کرده آن را بپذیرد. علاوه بر این موضوع با توجه به این که چقدر رابطه شما پیش رفته، و اصلا چه هدفی را دنبال میکنید، هر کدام مسئولیتهایی خواهید داشت. اگر کاری به هر کدام از طرفین سپرده شود باید به درستی و مطابق میل هر دو انجام شود.
-
تعهد
فرقی نمیکند که چه رابطهای دارید و در چه مرحلهای هستید. تعهد داشتن یکی از ویژگیهای رابطه سالم است. شریک عاطفی و یا پارتنر سالم و خوب میداند که در یک رابطه باید به طرف مقابل تعهد داشته باشد. بدون شک تعهد یک رکن اصلی برای رابطه سالم است. حتما باید در مورد این موضوع صحبت کنید و خط قرمزهای خود را مشخص کنید.
-
گفتوگو و بحث سالم
یک رابطه سالم نیاز به بحث سالم و سازنده دارد. قطعا وقتی دو طرف با هم وارد رابطه میشوند، اختلاف نظرهای زیادی دارند. برای درک یکدیگر و رسیدن به نقطه مشترک تنها راه حل گفتوگو سالم است. پارتنر شما باید برای حرف زدن زمان بگذارد. هم صحبت کند و هم شنونده باشد. این ارتباط کاملا دو طرفه است. هر دو طرف باید به این بلوغ رسیده باشند تا شفاف نقطه نظراتشان را مطرح کنند. نباید از حرف زدن بترسید.
این که یکی از طرفین هنگام حرف زدن عصبانی شود و گفتوگو به سرانجام نرسد، یعنی رابطه دچار اشکال است. فرار کردن از بحث و گفتوگو چیزی را حل نمیکند. بحثها و موضوعات حل نشده دوباره و چند باره به میان میآیند و در نتیجه منجر به دعوا میشوند.
-
رشد شخصی
یک رابطه سالم مانعی برای پیشرفت و رشد شخصی وجود ندارد. اتفاقا بستری ایجاد میشود تا هر کدام از طرفین بتوانند برای بهتر شدن و رسیدن به اهدافشان تلاش کنند. هر دو طرف باید بدانند که قرار است در کنار یکدیگر باشند و با هم رشد کنند. به علاوه رابطه عاطفی سالم به تنهایی باعث رشد شخصی فرد میشود و توانایی ارتباط و انعطافپذیری او را بالا میبرد.
همانطور که همه میدانیم رابطه خوب و سالم را باید ساخت و برای داشتنش تلاش کرد. ممکن است بارها اشتباه کنید اما نباید دست از تلاش کردن بردارید. اشتباه خود را بپذیرید و برای اصلاح خود تلاش کنید. به خودتان فرصت دهید و بدانید همه کسانی که رابطه خوبی دارند، مدتها روی خودشان کار کردهاند. کتاب بخوانید و مشاوره بروید. هرگز نفر سومی را جز مشاور وارد رابطه نکنید. بعد از مدتی متوجه میشوید که همه چیز بهتر شده است.
16 Responses
سلام استاد من خیلی دوست داشتم تو سمینار یا کلاسهای شما شرکت کنم ولی متاسفانه نشده تا حالا من واقعا چیزی تو زندگیم برای انرزی گرفتن امید داشتن نیست ولی فقط با صحبتهای شما من انرزی میگیرم استاد تمام متن بالا رو دونه به دونه من خوندم وتمام اینهارو من موبه مو انحام دادم تو رابطه ولی همسرم بازم خیانت میکنه ومن هیچ وقت نتونستم باهاش درمورد ناراحتیم صحبت کنم چون خودش میدونه داره چیکار میکنه با داد وبیداد وکتک زدن کاری کرده من ازش ترس داشته باشم واون هرکاری میکنه من فقط بریزم تو خودم صدام درنیاد فقط من الان اقدام به جدایی کردم خواستم سوال کنم که اشتباه نمیکنم وکارت درسته
بسیار عالی بود
یکی از اشناهامون دوره سوار رابطه رو دریافت کرده بودند و خیلی راضی بودند و براشون تاثیر خوبی داشت میخواستم منم تهیه کنم لطفا راهنماییم کنید موفق باشید همیشه بدرخشید
ما همیشه تو رابطمون هدف گذاری داشتیم و این سخت تلاش کردنا باعث شده بود از همدیگه دور بشیم برای خودمون وقت نمیزاشتیم با این مطالب امروز برام یاداوری شد که کنار هدف گذاری برای رابطه احساسی و عاطفیمون هم وقت بزاریم ممنون از زحماتتون
چقدر خوب بیان کردید من همیشه تو رابطم نمیتونستم حرفامو واضح بزنم و یه خجالت درونی داشتم که میگفتم اگه بگم امکان داره ازم ناراحت بشه ممنون ازتون آگاه کردید منو در این موضوع
شما مدام به من یادآوری می کنید که مردم می توانند خوب باشند.
ن همیشه وقتی در اطراف شما هستم خیلی چیزها یاد می گیرم.
شما همیشه می دانید که چگونه رفتار نمایید.
متشکرم که همیشه در کنار من هستید.
شما باعث می شوید همه چیز را به روشی کاملاً جدید ببینم.
چجوری از وابستگی عاطفی به پارتنرمون رها شیم
من بعد خوندن این مقاله دارم سعی میکنم این نکات رو با پارتنرم رعایت کنم
هر کسی باید قبل از وارد شدن به رابطه این مقاله رو بخونه
ممنونم به خاطر مقاله روان و مفید و شیواتون .به نظرم احترام تو روابط کم رنگ شده و جاش رو به مسخره کردن، و بهم خندیدن و قدرت طلبی در روابط داده و اسمش هم متاسفانه شده صمیمیت .
ممنونم به خاطر این مقاله مفید و روان که مفهوم رو کاملا شیوا وساده رسوند. بنظرم احترام تو رابطه ها خیلی مهمه والان تو روابط کمرنگ شده و جاش رو به مسخره کردن همدیگه و خندیدن به هم وقدرت طلبی داده و اسمش رو هم متاسفانه گذاشتن صمیمیت 🙏
سلام وقتت بخیر . من هیچ وقت رابطه جدی و احساسی نداشتم . اما مطالب برا من خیلی جالبتره . مفید بود خیلی اما خیلی