اختلالات جنسی

اختلالات جنسی؛ انواع،علائم و راه های درمان اختلال جنسی

اختلال جنسی مشکلی است که می‌تواند در هر مرحله از چرخه پاسخ جنسی اتفاق بیفتد و مانع از دستیابی به رضایت جنسی شود. به‌طورکلی چرخه پاسخ جنسی شامل مرحله هیجان، فلات، ارگاسم و ثبات است که میل و برانگیختگی، هردو بخشی از مرحله هیجان پاسخ جنسی هستند. لازم است بدانید زنان همیشه این مراحل را به ترتیب پشت سر نمی‌گذارند.

قبل از خواندن ادامه مقاله به پادکست زیر گوش دهید:

اگرچه تحقیقات نشان می‌دهند که اختلالات جنسی بسیار شایع هستند اما اکثر مردم دوست ندارند در مورد آن صحبت کنند. بااین‌حال، روش‌های درمانی زیادی برای اختلال جنسی وجود دارد که می‌توانند بسیار موثر باشند. در ادامه با انواع اختلالات جنسی، علل و راه‌های درمان آن‌ها بیشتر آشنا می‌شوید.

انواع اختلال جنسی

اختلال جنسی چیست؟ اختلال جنسی زمانی رخ می‌دهد که شما در اثر یک مشکل نمی‌توانید میل به فعالیت جنسی داشته باشید یا از آن لذت ببرید. این اختلال در هر سنی می‌تواند رخ دهد اما احتمال بروز آن با افزایش سن بالا می‌رود. چهار دسته اختلال عملکرد جنسی وجود دارد.

این اختلالات زمانی تشخیص داده می‌شوند که به‌طور منظم اتفاق بیفتند و به‌طور قابل‌توجهی بر زندگی جنسی شما تاثیر بگذارند. در ادامه با انواع اختلال عملکرد جنسی و اختلالات شایع جنسی آشنا می‌شوید.

  • اختلالات میل جنسی: عدم وجود تمایل جنسی یا نبود علاقه به رابطه جنسی.
  • اختلال انگیختگی جنسی: ناتوانی در برانگیختگی جسمی یا تحریک شدن در حین فعالیت جنسی.
  • اختلالات ارگاسم: تاخیر در ارگاسم یا عدم وجود تجربه ارگاسم.
  • اختلالات درد: تجربه درد در هنگام رابطه جنسی.

اختلال جنسی از رایج ترین مشکلات جنسی هستند که می‌توانند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهند. بااین‌حال، این اختلال در افراد بالای 40 سال بیشتر مشاهده می‌شود زیرا اغلب با کاهش سلامتی ناشی از بالا رفتن سن ارتباط دارد.

علائم اختلال جنسی چیست؟

برخی علائم اختلالات جنسی با توجه به نوع اختلال در مردان و زنان متفاوت است. در ادامه با نشانه‌های اختلالات جنسی مردان و اختلالات جنسی زنان آشنا می‌شوید.

علائم اختلال جنسی در مردان

  • ناتوانی در دستیابی یا حفظ نعوظ مناسب برای انجام رابطه جنسی (اختلال نعوظ).
  • انزال نشدن یا تاخیر داشتن آن، علی‌رغم برانگیختگی کافی (دیرانزالی).
  • عدم توانایی در کنترل زمان‌بندی انزال (انزال زودرس یا زودانزالی).

علائم اختلال جنسی در زنان

  • ناتوانی در تجربه ارگاسم.
  • کمبود روان بودن و خیسی واژن قبل و در طول مقاربت.
  • ناتوانی در آرام و شل شدن عضلات واژن و درنتیجه نبود امکان مقاربت

علائم اختلال جنسی در مردان و زنان

  • عدم تمایل یا علاقه به رابطه جنسی.
  • ناتوانی در برانگیختگی و تحریک شدن.
  • درد همراه با مقاربت.

علل اختلال جنسی

اگرچه استرس شایع‌ترین علت اختلال جنسی است اما این مسئله علل دیگری هم دارد که درمان نیز بر اساس شناسایی دلیل اصلی اختلال انجام می‌شود. علل اختلالات جنسی به دو دسته جسمی و روانی تقسیم می‌شود که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید.

علل جسمی اختلال جنسی

بسیاری از بیماری‌های جسمی یا پزشکی می‌توانند منجر به اختلال عملکرد جنسی شوند. این بیماری‌ها شامل دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، اختلالات عصبی، عدم تعادل هورمونی و برخی بیماری‌های مزمن ازجمله نارسایی کبد یا کلیه و اعتیاد به الکل و مواد مخدر می‌شوند. از سوی دیگر، برخی داروها مثل داروهای ضدافسردگی می‌توانند بر عملکرد جنسی افراد تاثیر بگذارند.

برخی از داروهای تجویزشده توسط پزشک یا حتی برخی داروهای بدون نسخه می‌توانند بر عملکرد جنسی تاثیر بگذارند. برخی از داروها می‌توانند روی میل جنسی و برخی دیگر بر توانایی برانگیخته و تحریک شدن یا دستیابی به ارگاسم تاثیر بگذارند. احتمال بروز عوارض جانبی جنسی داروها زمانی بیشتر می‌شود که چندین دارو مصرف کنید.

علل روانشناختی اختلال جنسی

علل روانشناختی شامل استرس و اضطراب ناشی از کار، نگرانی در مورد عملکرد جنسی، مشکلات زناشویی یا مشکلات در رابطه، افسردگی، احساس گناه، نگرانی در مورد تصویر بدنی و تاثیرات آسیب‌های جنسی گذشته هستند.

تشخیص اختلال جنسی

در بیشتر موارد، احتمالا متوجه می‌شوید که یک مسئله باعث می‌شود نتوانید از رابطه جنسی لذت ببرید یا باعث می‌شود همسر شما از رابطه لذت نبرد. برای تشخیص این اختلال، پزشک در ابتدا سابقه جسمی و پزشکی شما را بررسی می‌کند.

او ممکن است برای رد کردن تشخیص برخی مشکلات پزشکی که می‌توانند باعث اختلال جنسی شوند چندین آزمایش را تجویز کند. بااین‌حال، معمولا تست‌های پزشکی نقش بسیار محدودی در تشخیص اختلال عملکرد جنسی ایفا می‌کنند.

از سوی دیگر، نگرش شما در مورد رابطه جنسی و همچنین سایر عوامل ازجمله ترس، اضطراب، تجربه سوءاستفاده جنسی در گذشته، نگرانی در رابطه، مصرف دارو، سوءمصرف مواد مخدر یا الکل و برخی دیگر از عوامل بررسی می‌شوند.

این امر به پزشک کمک می‌کند که علت اصلی اختلال جنسی را تشخیص دهد و برای درمان آن اقدام کند. برای مثال، اگر فردی اعتیاد داشته باشد لازم است برای ترک اعتیاد نیز اقدام کند.

 

درمان اختلال جنسی

وقتی مشکلات جنسی ادامه پیدا می‌کند هر دو طرف رابطه ممکن است دچار اضطراب شوند. به همین دلیل اگر در مورد درمان این مسئله اقدام نکنید ممکن است مشکلات تشدید شوند.

اگر وضعیت شما بهبود پیدا نمی‌کند یا حدس می‌زنید که علت مشکل، جسمی است لازم است به پزشک مراجعه کنید. او شرح‌حال پزشکی کاملی را از شما دریافت خواهد کرد و همچنین ممکن است معاینه جسمی انجام دهد یا آزمایش پزشکی را برای شما تجویز کند. اگر علت مسئله جسمی نباشد، علت روانشناختی مطرح می‌شود.

درمان علت جسمی اختلال جنسی

درمان مشکلات جنسی به علت آن‌ها بستگی دارد. گاهی اوقات، درمان بیماری پزشکی زمینه‌ای می‌تواند مشکل جنسی را برطرف کند و در برخی موارد، تغییر دارو می‌تواند موثر باشد. درمان اختلال نعوظ در سال‌های اخیر پیشرفت زیادی کرده است.

بسیاری از مردان با مصرف داروهای تجویزی مانند ویاگرا بهبود پیدا می‌کنند. سایر روش‌های درمان برای این اختلال عبارت‌اند از: ابزارهای مکانیکی، ایمپلنت یا پروتز آلت تناسلی و جراحی. از سوی دیگر، برای خشکی واژن نیز معمولا از ژل‌ها یا کرم‌های روان‌کننده یا هورمون درمانی استفاده می‌شود.

درمان علت روانشناختی اختلال جنسی

مشاوره روانشناسی می‌تواند در این شرایط بسیار کمک‌کننده باشد. راهبر می‌تواند به شما بیاموزد که چگونه با استرس و اضطراب خود مقابله کنید. از سوی دیگر، زوج‌درمانی نیز می‌تواند به شما کمک کند که ارتباط زناشویی خود را بهبود ببخشید و بتوانید صمیمیت را افزایش دهید.

گاهی اوقات، حمایت و آموزش می‌تواند روش موثرتری برای شما باشد و گاهی اوقات نیز لازم است مشکلات تصویر بدنی خود را حل کنید. در مواردی که اختلال زناشویی ناشی از آسیب‌های جنسی گذشته است راهبری می‌تواند روش موثری باشد.

چشم‌انداز اختلال جنسی

هرچقدر اختلال جنسی بیشتر ادامه پیدا کند، اغلب استرس و اضطراب شما نیز افزایش می‌یابد. این مسئله می‌تواند منجر به تداوم مشکل شود. در اکثر موارد، چشم‌انداز اختلال جنسی خوب است و می‌توان آن را با روش‌های موثری درمان کرد. بااین‌حال، برخی بیماری‌ها می‌تواند درمان این مشکل را دشوار و چالش‌برانگیز کند.

به‌طورکلی، موفقیت درمان اختلال جنسی به علت زمینه‌ای مشکل بستگی دارد. اگر علت اختلال یک مسئله قابل‌درمان باشد، چشم‌انداز اختلال خوب خواهد بود. لازم است بدانید اختلال جنسی خفیف مربوط به استرس، ترس یا اضطراب در اغلب موارد با مشاوره، دریافت راهنمایی از راهبر، آموزش و بهبود ارتباط میان زوجین با موفقیت درمان می‌شود. برای بهبود سلامت جنسی، انگیزه داشتن و نقش فعال برای پیگیری راهکارها اهمیت زیادی دارد.

درنهایت، اختلال جنسی موجب می‌شود که نتوانید به رضایت جنسی دست پیدا کنید. علل پزشکی و روانشناسی مختلفی برای این مسئله مطرح شده است که پس از تشخیص علت، درمان انجام می‌شود.

اگر با دید باز به اختلال نگاه کنید می‌توانید اختلال عملکرد جنسی ناشی از استرس و شرایط موقتی را بهبود ببخشید. مدیریت علل روانشناختی عمیق اختلال ممکن است به مدت بیشتری طول بکشد یا هرگز به‌طور کامل برطرف نشود اما می‌توانید با استفاده از برخی روش‌ها، علائم این مسئله را بهبود ببخشید.

برخی منابع:

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.healthline.com

سوالات متداول:

اختلال جنسی چند نوع است؟

اختلالات جنسی معمولا به چهار دسته اختلالات میل جنسی، اختلالات انگیختگی جنسی، اختلالات ارگاسم و اختلالات درد تقسیم می‌شوند که علائم هر یک از آن‌ها در مردان و زنان متفاوت است.

چه عواملی در اختلال جنسی نقش دارند؟

علل اختلالات جنسی شامل علل جسمی و روانی می‌شود که از میان علل جسمی این مسئله، می‌توان به بیماری‌ها و مصرف داروهای خاص و از میان علل روانی می‌توان به استرس، افسردگی و مشکلات زناشویی اشاره کرد.

اختلال جنسی چگونه درمان می‌شود؟

روش درمان اختلال جنسی بسته به علت آن متفاوت است که اگر علت مسئله جسمی باشد مراجعه به پزشک و درمان علت زیربنایی اهمیت زیادی دارد اما اگر علت آن روانشناختی باشد مشاوره روانشناسی و دریافت راهنمایی از راهبر می‌تواند موثر باشد.

56 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *