4 دانستنی مهم در مورد شهروت

۴ دانستنی مهم در مورد شهوت

فردی مدام از رابطه ی جنسی خود با همسرش شکایت می کرد و مشاور به او گفت؛ مشکل شما رابطه ی جنسی نیست بلکه شهوت  است.

اگر اشکال، رابطه ی جنسی نیست و شهوت است، خُب از نظر علمی شهوت چیست؟

چگونه به وجود می آید؟

چرا دوام آن بلند مدت نیست؟

و…

در این مقاله قصد داریم از دیدگاه علم به تعریف شهوت بپردازیم.

سرفصل ها:

  • تعریف عشق از دیدگاه علم
  • عشق در نگاه اول چیست؟
  • شهوت از نظر علمی
  • چرا شهوت زیاد طول نمی کشد؟

تعریف عشق از دیدگاه علم

دانشمندانی که نحوه ی عملکرد مغز را هنگام عاشق شدن بررسی کرده اند به این نتیجه رسیده اند که سه سیستم مغزی مجزا برای رابطه جنسی وجود دارد:

  • شهوت

  • عشق رمانتیکی

  • وابستگی طولانی مدت

 

تعریف عشق از دیدگاه علم

هر یک از این سیستم ها با فعالیت های هورمونی مجزایی در ارتباط هستند که احساسات افراد عاشق را تغییر داده و باعث بروز رفتارهای خاصی در او می شوند.

زمانی که از چهار چوب این سه سیستم نگاه می کنید، راحت تر می توانید مرحله ای که فرد در آن قرار دارد را تشخیص دهید در نتیجه عکس العمل های او را بهتر درک می کنید.

هدف این است که کارکردهای اصلی مغز را که شهوت، عشق و وابستگی طولانی مدت را مدیریت می کنند، بشناسید. عشق نتیجه تأثیر گروهی از مواد شیمیایی خاص و جریان های مغزی است که در بخش های خاصی از مغز عمل می کنند.

به زبان ساده تر علمی، عشق در نتیجه ترکیب مواد شیمیایی از قبیل دوپامین، اکسی توسین، تستسترون، استروژن و نوراپی نفرین در مغز به وجود می آید و دیگر پستانداران نیز با روندی بسیار مشابه جفت مناسب خود را پیدا می کنند. هنگامی که مغز ما براساس معیارهای خاصی که فردی را مناسب یافت، سیستم مغزی فعال شده مواد شیمیایی مورد نیاز را برای جذب آن شخص توصیه می کند.

وقتی صحبت از انتخاب همسر می شود، انسان ها تنها بر روی یک نفر متمرکز می شوند و این مشخصه، آنها را از حیوانات متمایز می کند. به عنوان مثال کبوتر نر هنگام جفت گیری پرهایش را پُف می دهد و تا جایی که انرژی اش اجازه بدهد برای خود جفت انتخاب می کند ولی انسان ها از روی لیست فرد مورد نظرشان را انتخاب می کنند ولی در آخر فقط یک نفر را از ته دل بر می گزینند.

عشق در نگاه اول

پدیده “عشق در نگاه اول” از نظر علمی ثابت شده است و به شیوه بسیار مشابهی بیشتر گونه های حیوانی را تحت تأثیر قرار می دهد.

اگر تا کنون “عشق در نگاه اول” را تجربه کرده اید، بهتر است بدانید در آن زمان مغز شما مقادیر زیادی از مواد شیمیایی مانند دوپامین و نوراندورفین تولید کرده و حالتی در شما به وجود آورده که گویی مواد مخدر مصرف کرده بودید.

همین موضوع در مورد دیگر حیوانات نیز صدق می کند. در این جا می توانیم مثال موش چمن را بیاوریم که بسیار شبیه به موش صحرایی است. اگر موش چمن ماده را حتی در معرض بوی ملایم ادرار موش چمن نر قرار دهیم، دقیقاً همان پروسه ی شیمیایی در مغز انسان را تجربه می کند یعنی موجی از دوپامین و نورادوفین در مغزش جریان پیدا می کند. تحقیقی در این زمینه نشان داده که وقتی تصویر گوسفند نر را به گوسفند ماده ای که آماده ی جفت گیری است، نشان می دهند موجی از نوراندوفین در مغزش به راه می افتد. تاثیر مواد شیمیایی در حیوانات چند ثانیه و یا دقیقه طول می کشد در حالی که این زمان در انسان ممکن است از ماه ها تا سال ها به طول بینجامد. امروزه دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که عشق در نگاه اول یک پدیده واقعی است.

شهوت از نظر علمی

شهوت توسط ترشح هورمون های جنسی یعنی تستسترون و استروژن به وجود می آید. در پروسه شهوت دو بخش کلیدی از مغز فعال می شود، هیپوتالاموس که وظیفه ی کنترل نیازهای اولیه مانند گرسنگی و تشنگی را به عهده دارد و آمیگدال که مرکز اصلی برانگیختگی و تحریک هورمون جنسی است.

در زمان بروز شهوت دوپامین به مقدار زیاد ترشح شده و باعث تولید تستسترون می شود که خود جاذبه ی جنسی می آورد و این مسأله دقیقاً زمانی اتفاق می افتد که کسی را برای اولین بار ببینید و تمایل بسیار شدیدی برای داشتن آن شخص داشته باشید.

طبق مطالعات انجام شده، میزان هورمون تستسترون مردها حتی هنگام یک مکالمه معمولی و عادی با یک خانم غریبه تا سه برابر افزایش پیدا می کند. هر چه عکس العمل های هورمونی قوی تر باشد، تغییرات چشمگیر بیشتری در رفتار مردها دیده می شود.

مطالعات همچنین حاکی ازاین است که میزان هورمون تستسترون در مردهای متاهل به مراتب کمتر از مردهای مجرد است زیرا متاهل ها بیشتر به فکر تأمین مخارج زندگی و ایفای نقش والدینی خود هستند و در مقایسه با مردهای مجردی که تنها به دنبال زنده نگه داشتن نسل خود هستند، سطح آکسی توسین بدنشان بالاتر است. آکسی توسین که به هورمون عشق یا هم آغوشی معروف است در زمان اُرگاسم به مقدار زیادی در بدن زن و مرد آزاد می شود.

علت اینکه مردها پس از نزدیکی به هم آغوشی بی علاقه می شوند در حالی که این مسأله برای زن ها اهمیت بسیار زیادی دارد. این است که آکسی توسین در بدن شان کاهش پیدا می کند.

چرا شهوت زیاد طول نمی کشد

دناتلا مارازیتی روانپزشک دانشگاه پیسا در ایتالیا تغییرات هورمونی مرتبط با وسواس غیرارادی را با تمرکز بر روی سروتونین (ماده ای شیمیایی که اثرات آرام بخشی بر روی مغز دارد) بررسی کرد.

کمبود سروتونین منجر به پرخاشگری، وسواس، افسردگی و اضطراب  می شود.

داروهای آرام بخش با افزایش مواد شیمیایی موجود در مغز با این مشکلات مبارزه می کنند. مارازاتی بسیار مشتاق بود بداند چه طور افرادی که دچار وسواس غیر ارادی هستند و افرادی که دچار عشق شده اند، می توانند ساعت های متمادی بر روی یک موضوع یا فرد خاص تمرکز کنند در حالی که هر دو گروه اغلب می دانند وسواس شان غیرمنطقی است اما به نظر می رسد کنترلی بر روی آن ندارند. و میزان سروتونین ۲۰ فرد مبتلا به وسواس غیرارادی و ۲۰ زوجی را که به شدت عاشق هم بودند را اندازه گرفت.

سپس نتایج آن را با میزان سروتونین افراد عادی که وسواس غیرارادی نداشتند وعاشق هم نبودند، مقایسه کرد و دریافتند میزان سروتونین افراد عادی، نرمال بود اما افراد دارای وسواس غیرارادی و افراد عاشق ۴۰ درصد کمتر از افراد عادی بود.

دانشمندان این مقادیر، را با استفاده از میزان فعالیت انتقال دهنده های پروتئین سروتونین در پلاکت های خون اندازه گیری می کنند. این آزمایش می تواند علت وسواس عشق های رمانتیکی روزهای اول را توضیح دهد.

آزمایش مجدد در ۱۲ تا ۲۴ ماه بعد بر روی همان افراد نشان داد تغییرات هورمونی مربوط به شهوت به طورکلی ناپدید شده است و سطح سروتونین شان به حالت نرمال برگشته است حتی اگر آن زوج ها هنوز با هم هستند و برای هم قسم می خورند که احساس شان هنوز هم مثل روزهای اول است اما هورمون های بدنشان به وضوح، داستان دیگری می گوید.

خالق طبیعت بسیار باهوش است بدین معنا که میزان هورمون های بدن ما را طوری تنظیم می کند که به هدف تکاملی خود یعنی زاد و ولد برسد.

در سال ۲۰۰۵ انزو ایمانوال و همکارانش در دانشگاه پاوبا در ایتالیا از همین روش بر روی افراد داوطلب استفاده کردند تا دریابند که آیا در زمان عشق ناقل های شیمیایی مانند نوروتراپین درگیر می شوند یا خیر؟

گزارشات حاصله حاکی از آن بود که غلظت هورمون ها در خون افراد شیفته بسیار بالاتر از میزان نرمال آن است و با افزایش شدت احساسات عاشقانه، این میزان زیاد می شود.

امانوئل و همکارانش نیز مانند مارازتی به این نتیجه رسیدند که پس از یک تا دو سال ترشح هورمون ها و مواد شیمیاییِ زمان عاشق شدن، متوقف می شود. حتی اگر آن زوج هم چنان با هم باشند.

به نظر نمی رسد شدت احساسات روزهای اول یا غلظت هورمون ها، هیچ یک عاملی برای دوام رابطه باشند. نکته جالب توجه این است که در بررسی گروهی از محققان دانشگاه استونی بروک به سرپرستی دکتر آرتور آردن در نیویورک، از مغز زوج هایی که بیش از ۲۰ سال با هم بودند اسکن های مغزی زوج های عاشق که در روزهای اول آشنایی شان بودند مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که در میان زوج های قدیمی، مغز حدود ده درصدشان هنگام دیدن تصویر طرف مقابل هم چنان فعالیت های مغزی و عکس العمل های شیمیایی مغز زوج های تازه را بروز می دهند.

بنابراین برای برخی از ما هنوز جای امیدواری وجود دارد. دوام و بقای رابطه ی ۹۰ درصد افراد، بستگی به عوامل دیگری به جز ترشح هورمون ها دارد. طبق تحقیقات الکل نیز میزان سروتونین را در مغز کاهش می دهد.

مقادیر پایین سروتونین جلوگیری از بروز احساسات را از بین می برد و تصویری ایجاد می کند که فردی با ظاهر معمولی به طور غیر قابل باوری جذاب به نظر برسد.

تمامی این تحقیقات بر آن هستند تا پیام صریحی به گوش آنهایی که در جستجوی یک عشق بادوام هستند برساند؛ قبل از ایجاد تعهد احساسی و مالی طولانی مدت نسبت به شخصی، تا دو سال صبر کنید و زوج خود را به دقت انتخاب کنید.

حال این سوال مطرح می شود که اگر تمامی هورمون های شیمیاییِ احساسات شدید در دو سال از بین می رود پس چه عاملی باعث می شود که برخی زوج ها تا مدت ها با هم بمانند؟ پس دلیل دوام و عدم دوام رابطه، هورمون ها نیستند.

 

چرا شهوت زیاد طول نمی کشد

نتیجه:

برای درک بهتر و بیشتر هر مسئله ای لازم است تا جایی که امکان دارد از لحاظ تجربه ای و علمی مورد بررسی قرار گیرد.

که در این مقاله به بررسی علمی شهوت  پرداختیم و هورمون هایی که موجب شهوت می شوند را بررسی کردیم و به این نکته رسیدیم که دوام و بقای رابطه ی ۹۰درصد افراد بستگی به عوامل دیگری به جز ترشح هورمون ها دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

115 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نگار
2 ماه قبل

ممنونم واقعا خیلی درست گفتید❤❤❤👌

روژان
2 ماه قبل

خیلی مهربونید مرسی بابت حرفای خوبتون

روژین
2 ماه قبل

ممنونم از شما استاد مرسی واسه حرفاتونم کلی انرژی مثبت میدید

فاطی
2 ماه قبل

مرسی واقعا آقا استاد❤

فاطمه
2 ماه قبل

عااالی و بهترین شمایید😍