حالتی را تصور کنید که انبوهی از کارهای نیمه تمام بر سر شما آوار شده است. گیج و سردرگرم سراغ این کارها میروید اما مغزتان یاری نمیکند، که باید کدام یک را اول انجام دهید. صدایی در درونتان میگوید: ای تنبل باز هم کارهایت را ناقص رها و روی هم انباشته کردی!
برای همه ما در زندگی گاهی اوقات پیش میآید که حوصله انجام هیچ کاری را نداشته باشیم. این حالت بی حوصلگی و تنبلی در برخی اوقات زندگی طبیعی است اما اگر اغلب اوقات در انجام کارهایتان دچار تنبلی میشوید، این حالت طبیعی نیست و باید برای درمان و غلبه بر آن به دنبال راهحل باشید.
برای آنکه بتوانید راههای غلبه بر تنبلی خود را کشف کنید، باید ابتدا ماهیت آن را بشناسید و بفهمید که تنبلی چیست. در این قسمت از مقالات من حقیقی قصد داریم تصویری واقعی از تنبلی را به شما نشان دهیم، دلایل تنبلی و پیامدهای آن را توضیح دهیم تا به سرعت بتوانید این عادت غلط و مضر را برای همیشه کنار بگذارید.
ماهیت تنبلی چیست
تنبلی نوعی حالت رفتاری و عادت است که باعث میشود فرد تمایل به انجام هیچ کاری را نداشته باشد و آن را به تعویق بیندازد. اجتناب از انجام کارها، بیتحرکی و نداشتن فعالیتهای جسمانی و بیحوصلگی از جمله نشانههای بارز تنبلی است. در ادامه به بررسی دلایل تنبلی، پیامدها و راههای درمان آن میپردازیم.
شناخت مهمترین دلایل تنبلی
اگر دلایل تنبلی را در وجودتان پیدا نکنید، نباید انتظار داشته باشید که حالتها و علائم آن در شما از بین برود. بررسی این دلایل به شما کمک میکند تا بتوانید به صورت عمیق و پایدار در جهت درمان تنبلی خود اقدام کنید. مهمترین دلایل تنبلی عبارتند از:
ترس از شکست و عدم موفقیت
گاه در ناخودآگاه شما این باور وجود دارد که در انجام کارها شکست میخورید؛ بنابراین این ترس از شکست و عدم موفقیت باعث میشود تا برای شروع و انجام کارها گریزان باشید و تنبلی کنید.
تربیت نادرست والدین
برخی والدین در تربیت فرزندان خود دوستی و عشق خود را شبیه به خاله خرسه بروز میدهند یعنی به جای آنکه انجام کاری را به فرزندشان محول کنند، خودشان آن کار را انجام میدهند.
این نوع رفتار والدین ممکن است راحتی فرزندان را فراهم کند اما در آینده باعث میشود آنها به سختی مسئولیت کارهایشان را به عهده بگیرند.
کمالگرایی و انتظار نابهجا از خود
گاهی اوقات شما در دام کمالگرایی گرفتار میشوید، یعنی این وسواس در شما شکل میگیرد که باید کارها را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. این تصور غلط باعث میشود انجام کارها برایتان سخت شود و امکان دارد هیچگاه کاری را آغاز نکنید.
الگوبرداری از رفتار پدر و مادر
تنبلی شما ممکن است به این دلیل باشد که در کودکی پدر یا مادری داشتهاید که در انجام کارها بیحوصله و تنبل بودهاست؛ بنابراین شما با دیدن این عادت، الگوی رفتاری آنها را تکرار میکنید.
وسوسه لذت بردن از خوشیهای لحظهای
در درون همه ما انسانها بخشی وجود دارد که ما را به راحتی و لذت بردن از خوشیهای لحظهای وسوسه و ترغیب میکند. اگر فریب وسوسههای این بخش از خود را بخورید و آن را باور کنید، قطعا گرفتار تنبلی خواهید شد.
کمبود اعتماد به نفس
کمبود اعتماد به نفس در افراد باعث میشود تا آنها به توانایی انجام یک کار در خود باور و اعتماد نداشته باشند. این باور مخرب و عدم اعتماد به نفس، نتیجهای جز بیحوصلگی و تنبلی نخواهد داشت.
بی نظمی در زندگی
نداشتن برنامهریزی و بینظمی در زندگی باعث میشود شما برای انجام کارهایتان گیج، پریشان و درمانده شوید. این پریشانی و بینظمی، شما را از انجام کارها منصرف و دور میکند.
پذیرفتن کارهای اضافه و خارج از توان
اگر برای انجام کاری که دیگران از شما درخواست میکنند، وقت و انرژی کافی ندارید، به راحتی و با شهامت نه بگویید. پذیرفتن اینگونه کارها که از توان و اولویت شما خارج است، سبب میشود تا از انجام کارهای اصلی خود باز بمانید.
پیامدهای تنبلی چیست و چه تاثیراتی مخربی بر زندگی شما میگذارد
ممکن است با خود فکر کنید حالتهای تنبلی، اهمیت و تاثیر چندان زیادی در زندگی شما ندارد. اگر چنین تفکری دارید، به شما پیشنهاد میکنیم مدتی برای انجام کارهایتان تعلل کنید و یا آنها را به سرانجام نرسانید. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه متوجه خواهید شد که این تنبلی زندگی شما را به میزان قابل توجهی تعطیل و فلج کردهاست.
مهمترین پیامدهای تنبلی و عواقب آن شامل موارد زیر است:
- عدم پیشرفت و رشد شخصی در امور زندگی
آدمهای موفق و رشد یافته کسانی هستند که انجام امور مهم زندگی را در اولویت خود قرار میدهند. اگر به دلیل تنبلی، کارهای مهم زندگی خود را انجام نمیدهید و یا آن را به تعویق میاندازید، شاهد رشد و پیشرفت خاصی در زندگی، شغل و روابط خود نخواهید بود.
- از بین رفتن روابط بین فردی
فرض کنید، قرار است یک کار مهم را به فردی بسپارید که او برای انجام آن کار، امروز و فردا میکند و یا آن را با تاخیر تحویل میدهد. تجربه و حس شما از کار کردن با این فرد چگونه خواهد بود؟
شک نکنید که حس شما پس از همکاری با این فرد چیزی جز بیاعتمادی نخواهد بود؛ بنابراین رابطه شما با این فرد تنبل کمرنگ میشود.
- ایجاد اضطراب و نگرانی
کسی که تنبل است، ممکن است ظاهرا به دلیل انجام ندادن کارها مقداری راحتی را تجربه کند، اما مطمئن باشید، نادیده گرفتن انجام کارها در او احساس شدیدی از اضطراب و نگرانی را ایجاد میکند.
این اضطراب و استرس در فرد تنبل باعث میشود که آرامش او سلب شود و حس شادی اصیل را کمتر تجربه کند.
- بیتفاوت شدن نسبت به مسائل زندگی
اگر دائما به فکر تنبلی و عمل نکردن به کارهای مهم زندگی خود باشید، به مرور زمان به فردی بیتفاوت و بیمسئولیت تبدیل میشوید و از لذتهای زندگی محروم میمانید.
- کاهش تمرکز
تنبلی کردن باعث میشود گوشهای از ذهن و روان شما همیشه درگیر کارهای عقبافتاده و نیمه تمام باشد؛ در این صورت شما نمیتوانید بر روی مسائل مختلف و مهم زندگی تمرکز کافی داشته باشید.
راه های درمان تنبلی
اگرچه تنبلی نوعی رفتار آسیب زننده برای شما و دیگران محسوب میشود و به زندگی شما صدمات جدی وارد میکند اما نگران نباشید این رفتار با به کارگیری یکسری از روشها و اقدامات قابل درمان است. اگر به دنبال چاره و درمان برای تنبلی خود هستید، راههای زیر را به کار بگیرید، قطعا از انجام آنها پشیمان نخواهید شد.
کمک گرفتن از راهبر و مشاوران متخصص
حتما این جمله را بارها شنیدهاید که میگویند: کار را باید به دست کاردان سپرد. برای درمان تنبلی هم باید از متخصصین و مشاورین روانشناسی کمک گرفت. راهنمایی و مشاوره اینگونه افراد به مراتب موثرتر و قابل اطمینانتر از سایر روشها خواهد بود.
ورزش کردن و انجام فعالیتهای جسمانی
گاه بیتحرکی و یکجا ساکن ماندن باعث میشود شما بیحوصله و کسل باشید و انرژی کافی برای انجام دادن کارهایتان را نداشته باشید. در این حالت ورزش کردن به شما انرژی و نشاطی فوقالعاده میبخشد تا بتوانید بر تنبلی خود غلبه کنید.
کارهای مهم و بزرگ خود را به چند بخش تقسیم کنید
برخی کارها آنقدر بزرگ و وقتگیر هستند، که شما را از انجام آن میترسانند. برای انجام اینگونه کارها، آنها را به بخشهای کوچک تقسیم کنید تا آسان و قابل انجام شوند.
برای غلبه بر تنبلی با خود نجنگید
بسیاری از افراد برای درمان تنبلی به جنگ خود میروند و خود را سرزنش و ملامت میکنند. جنگیدن با خود نه تنها هیچ تاثیر مثبتی ندارد، بلکه ممکن است مقاومت و تنبلی شما را افزایش دهد.
کمالگرایی را رها کنید
هیچ اتفاق ناخوشایندی رخ نمیدهد، اگر کارهایتان را در سطح معمولی انجام دهید. رها کردن کمالگرایی باعث میشود تا از تنبلی برای انجام کارها دست بردارید و آنها را به پایان برسانید.
مطالعه کتابهایی با موضوع شناخت و درمان تنبلی
خوشبختانه امروزه در بازار کتابهای متنوع و متعددی در زمینه درمان تنبلی چاپ شده است. مطالعه این کتابها به شما کمک میکند تا تنبلی را مشکلی غیر قابل حل ندانید و در جهت درمان آن قدم بردارید.
درست در همان مواقعی که باید در زندگی اموری مهم و فوری را انجام دهیم و به پایان برسانیم، تنبلی میکنیم و بیحوصله میشویم. در اینگونه مواقع دوست داریم ساعتها به تلویزیون خیره شویم و یا برروی مبل بخوابیم اما سراغ انجام کارهای مهم خود نرویم.
به نظر شما علت تنبلی چیست؟
پاسخهای متعددی برای این سوال وجود دارد. به طور مثال نداشتن اعتماد به نفس، بینظمی، ترس از شکست و هزاران دلیل دیگر میتواند باعث تنبلی شود.
انجام ندادن کارها و تنبلی کردن ممکن است شما را برای ساعاتی آرام و راحت نگه دارد اما در دراز مدت به روابط، رشد شخصی، تمرکز و آرامش شما بسیار لطمه وارد میکند.
اگر احساس میکنید حالتهای تنبلی در شما، انجام فعالیتهای روزمرهتان را مختل کرده است، باید به فکر چاره و درمان آن باشید. مراجعه به روانشناس، مطالعه کتاب، برنامهریزی، ورزش کردن و … از جمله روشهاییست که به شما در درمان تنبلی کمک میکند.
61 Responses
واقعا عالی بود
👏👏👏👏
عالی بود واقعا ممنونم ازتون
خیلی عالی و کاربردی بود
خیلی کمکم کرد ممنون
مرسی از روش های درمان که بیان کردید خیلی مفید بود
این مقاله خیلی بهم کمک کرد و انگیزه خیلی زیادی گرفتم برای مقابله مقابله تنبلی
با خوندن این مقاله فهمیدم که هر چیزی یک راه حلی دارد حتی تنبلی خیلی ممنون
بهتریم مقاله ای بود که در رابطه با تنبلی خوندم و خیری مفید بود
روش هایی که برای غلبه بر تنبلی را گفتید عالی بودند و خیلی کمک کننده بود
مقاله ای بودش که الان واقعا همه بهش احتیاج داشتن و عالی بود
کسلی و تنبلی میتونه یکی از راه های فرار از زندگی باشه که دوست نداره واسه همینه که تنبلی هست
امید به زندگی و مرور کردن هرروزه آرزوها و رویاها باعث میشه که به خودت یه تکون بدی و از این تنبلی حارج بدی
سپاس از لطف استاد عزیز و تیم عالیشون
تربیت والدین واقعا تاثیر گذار هست روی این موارد.برخی والدین زیاد از حد لوس میکنن بچه هاشونو حتی غذاشونو میبرن اتاق و روی تختشون که بخورن همین پیش زمینه تنبلی میشه براشون در بزرگسالی
زنده باشید .من خیلی از مطالبتون بهره میبرم
من برادرم به حدی از بی تفاوتی برای مسائل زندگی رسیده که هیچ تلاشی نمیکنه و این واقعا نگران کننده است
چقدر خوب و مفید نوشتید استاد خسته نباشید
مطالعه کتاب ورزش مراجعه به روانشناس واقعا کمک کرد که من بتونم حداقل فهاایت های روزانه خودم رو بتونم انجام بدم
احسنت کیف کردم از این مقاله خوب
اگر واقعا بخوای میتونی بر تنبلیت غلبه کنی و شکستش بدی
خیلی عالی بود
به به عالی هستید استاد
علت تنبلی اصن اون چیزی که فکر میکردم نبود
فوق العاده اید
خیلی مطالب مفیدی بود
دقیقا درسته واقعا
مفید کاربردی بود
ممنون از تیم ممن حقیقی قوی خسته نباشین عزیزان😍✨️
ممنون از انتشار اگاهی های مفیدتون🥰🌸
تکنیکای کاربردی داشت ممنون
نداشتن برنامهریزی و بینظمی در زندگی باعث میشه ما گیج شیم دقیقا درسته👌🏻
عالی و کاربردی بود بخون الان که انقدر این بیماری افزایش یافته
استاد شما عالی هستید واقعا ممنونم از شما که بهترین مقاله ها رو در اختیارتون میزارید
مطالعه کتاب میتونه خیلی خوب باشه
من کارای زیادی برداشتم خارج از توانم هستند اما مجبورم انجامشون بدم
یکی از دلایل تنبلی من کمالگرایی است
خیی ممنون ازتون واقعن مقاله هاتون خیلی پر اطلاعات هست
دوره استاد خیلی خوبه واسه این موضوعات
دقبقا .خیلی مقالتون خوب بود اطلاعات من بیشتر شد
خیلی بده ادم تنبل باشه و نتونه به کاراش برسه .بهتره دوره بگیرید اگه نمیتونید از پس تنبلی بربیایید
دقیقا خیلی خوب بود مقاله .بنظر من یکی از دلایلشم اینه که به تبلنی غلبه کنید برنامه ریزی کردنه
خیلی ممنونیم از مطلب مفیدتون
خیلی خیلی موثر و مفید بود و برای من به شخصه کاربردی و کمک کننده بود.🍀🌺🌺👌👌👌👌👌
ممنون عالی
آیا مقاله دیگه هم دارید که در مورد برنامه ریزی باشه ؟
سلام . برنامه ریزی در چه زمینه ای؟
کلی استفاده کردم ممنون عالی
ممنون از نشر این آگاهی ،پر از تکنیکهای کاربردی و جذاب
کلا برنامه ریزی ذهنی و نظم دادن به کارها.ممنون ميشم از راهنماييتون
مقاله ای در این باره نداریم. ولی بسته مقاومت و عملگرایی رو پیشنهاد میکنیم بهتون
عااااالی بود👏👏👏
لطفا میگید کدوم مقاله یا بسته رو بگیرم چون من غیر تنبلی کلا هم انگیزه ندارم 😕
رهایی از مقاومت و 40 روش برای عملگرایی
واقعا باید برای زندگیمون برنامه ریزی داشته باشیم و به تنبلیمون غلبه کنیم ممنون که راهنمایی مفید میکنید
چقدر ساده ..کاربردی و قابل فهم توضیح دادید متشکرم
ممنون از زحماتتون. ورزش تاثیر چشمگیری بر کاهش تنبلی داره🥰💪🏼
ممنون عالی بود⚘🙏
ممنون جالب بود
جالب بود و اینکه نمیشه جنگید و وقتی تنبلی میکنی تمرکزم کم میشه و اینکه ممکنه از خانواده منتقل بشه الگو رفتاری و اینکه کمالگری که تنبلی میکنیم
مطالب کاربردی بود و ساده .و خیلی کمکمکننده 🙏🏼🙏🏼👍
عالی بود واقعا سپاسگزارم . دقیق و کوتاه👌👏🙏🏻🙏🏻🙏🏻